De 21-jarige Thoko, een voormalig Plan Kind, werkt nu voor het Ministerie van Volksgezondheid als assistente gezondheidstoezicht en is een bekend pleitbezorger in haar gemeenschap voor kinderrechten en reproductieve rechten voor jonge vrouwen en mannen.

Thoko groeide op in de regio Central in Malawi als oudste van vijf kinderen en begrijpt de impact die armoede op het gezinsleven kan hebben als geen ander. Haar ouders werkten hard om hen eten en kleding te geven en waren daardoor niet altijd in de buurt, zodat Thoko vaak voor haar jongere broers en zussen moest zorgen.

IMG1

Ondanks deze moeilijkheden was Thoko een hardwerkende leerlinge die het goed deed op school en graag deelnam aan buitenschoolse activiteiten, wat haar ertoe aanzette om in 2015 lid te worden van een kinderrechtenclub die door Plan International op haar school was opgericht.

“Als Plan Kind kende ik de organisatie goed, aangezien zij mij ondersteunden met schoolbenodigdheden en mijn ouders een opleiding gaven om hen te helpen een klein bedrijfje op te zetten”, legt Thoko uit.

Door de kinderrechtenclub groeide Thoko's zelfvertrouwen en haar begrip van de rechten waar alle kinderen recht op hebben. Als peer educator hielp Thoko andere jongeren te inspireren, hun gevoel van eigenwaarde te vergroten en hen bewust te maken van hun kinderrechten, bijvoorbeeld op het vlak van gendergerelateerd geweld en seksuele reproductieve gezondheid.

Gedurende haar tijd bij de kinderrechtenclub vertegenwoordigde Thoko Plan International op districts-, nationaal en internationaal niveau door deel te nemen aan bijeenkomsten over gendergerelateerd geweld en workshops over empowerment van meisjes.

Na het behalen van haar diploma vond Thoko een job bij het Ministerie van Volksgezondheid als assistente gezondheidstoezicht, een functie die haar in staat stelt andere mensen te helpen. “Als gezondheidswerker kan ik de mensen in mijn gemeenschap, waaronder adolescenten en jonge moeders, bereiken en met hen praten over onderwerpen als seksuele en reproductieve gezondheid.”

Thoko gaat ook ter plaatse en bezocht vier jeugdclubs en twee basisscholen om leerlingen te onderwijzen over hun seksuele reproductieve rechten en de culturele hindernissen aan te pakken die gendergerelateerd geweld in de hand werken. “Ik ben blij met wat ik doe. Ik denk dat ik al veel meisjes heb geïnspireerd om hard te werken op school.”

Dankzij het inkomen dat ze verdient met haar job kan Thoko zichzelf, haar broers en zussen en de andere familieleden onderhouden. “Ik ben een rolmodel voor de meisjes in mijn gemeenschap. Ik ben het bewijs dat zij dit ook kunnen. Als onafhankelijke vrouw kan ik andere vrouwen aanmoedigen via mijn job als gezondheidswerker.”

Thoko bedankt Plan International ook voor alle steun die ze al die jaren heeft gekregen. “Ik vind het geweldig dat Plan International me niet alleen als kind heeft geholpen, maar me is blijven volgen tot ik volwassen en financieel onafhankelijk was. Dat heeft me echt geholpen en nu is het mijn beurt om anderen in de gemeenschap te helpen.”

IMG2

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!