Sinds eind augustus 2017 zijn al meer dan 655.000 Rohingya gevlucht voor het geweld in Myanmar. De meeste vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. Ze leven in erg moeilijke omstandigheden in buurland Bangladesh. De teams van Plan International werken dag en nacht aan een betere hygiëne en doen er alles aan om de meest kwetsbare kinderen in bescherming te nemen.

Deze humanitaire crisis heeft op korte tijd grote proporties aangenomen. In enkele dagen tijd zijn honderdduizenden mensen, onder wie veel kinderen, de staat Rakhine in Myanmar ontvlucht. Uitgeput werden de vluchtelingen opgevangen in kampen in de buurt van de stad Cox’s Bazar in Bangladesh.

De teams van Plan International waren snel op de been om de vluchtelingen dringende eerste hulp te bieden. Via de verdere uitbouw van ons werk zullen we 256.000 vluchtelingen helpen. Cruciale steun, zeker nu het cycloonseizoen er zit aan te komen.

Doe een gift op rekeningnummer BE86 2900 2855 0050 ("SOS Rohingya")

Onze teams en onze partners focussen op twee belangrijke thema’s: hygiëne en de bescherming van kinderen die er alleen voor staan.

1 wc voor 150 mensen

In de vluchtelingenkampen zijn de levensomstandigheden op vlak van sanitair heel slecht. Vaak is er maar één toilet voor 150 mensen. Plekken waar het voor mensen veilig is om zich te wassen zijn er amper, overal blijft er vuilnis achter op de grond, voor vrouwen en meisjes is er geen maandverband, … Een situatie die de meest kwetsbare vluchtelingen zoals jonge kinderen, meisjes en vrouwen in gevaar brengt. Onze hulp heeft al meer dan 60.960 vluchtelingen waarvan kinderen bereikt.

Tussen eind augustus en eind november heeft Plan International:

  • 10.000 hygiënekits (met wasgerief, zeep en maandverband) uitgedeeld aan Rohingya- meisjes en vrouwen;

  • 700 latrines en 200 beveiligde wasplaatsen voor vrouwen en kinderen gebouwd;

  • honderden informatiesessies over hygiëne georganiseerd;

  • 100 stortplaatsen voor vuilnis ingericht en emmers uitgedeeld aan 10.000 huishoudens;

  • Honderden vrijwilligers en vluchtelingen opgeleid om de sanitaire voorzieningen te onderhouden, van poetsen tot reparaties.

Meer dan 360.000 vluchtelingenkinderen

Het aantal Rohingya-vluchtelingenkinderen in Bangladesh wordt geschat op zo’n 360.000. Velen onder hen zijn alleen. Ze zijn onderweg hun familie kwijt geraakt of zijn alleen uit Myanmar moeten vluchten. Die kinderen – en in het bijzonder meisjes – zijn bijzonder kwetsbaar voor misbruik. Ze hebben specifieke ondersteuning nodig.

De teams van Plan International identificeren die kinderen en proberen hun familie terug te vinden. De kinderen krijgen ook speciale bescherming. Intussen hebben we:

  • 116 mensen opgeleid om kinderen alleen te identificeren en te registreren;

  • 12.690 kinderen ingeschreven in een databank, onder wie 3.389 weeskindjes en 2.300 kinderen die van hun familie gescheiden zijn. Die kinderen worden opgevangen en krijgen begeleiding op maat.

  • De hulp van Plan International heeft voorlopig al 60.960 vluchtelingen bereikt, onder wie vooral meisjes en vrouwen.

Doe een gift op rekeningnummer BE86 2900 2855 0050 ("SOS Rohingya")

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!