Op 17 augustus voerde Guatemala op haar beurt een verbod op kindhuwelijken in, en werd zo het derde land in Centraal-Amerika dat dit jaar deze beslissing nam. Het wettelijke verbod betekent een enorme vooruitgang voor alle Guatemalteekse meisjes. Het is een opmerkelijke stap in deze regio waar nog een sterke machocultuur heerst in de samenleving en waar we het hoogst aantal gevallen van geweld op meisjes en vrouwen vaststellen.

Achterpoortje weggewerkt

Hoewel Guatemala al in 2015 kindhuwelijken opnam in de strafwet, bestond er een juridisch achterpoortje. Kinderen vanaf 16 konden toch trouwen als een rechter oordeelde dat het huwelijk plaatsvond in het belang van het kind. In de praktijk zorgde dat ervoor dat nog steeds 1 op 3 meisjes er minderjarig huwt. Op het platteland zijn de cijfers nog dramatischer: 53% van de vrouwen die nu 20-24 jaar zijn, trouwde er vóór haar 18de verjaardag. Nu kan dat dus wettelijk gezien niet langer.

Regionale actiegroepen tegen kindhuwelijken

Recent verklaarden ook Honduras en El Salvador kindhuwelijken illegaal en de Dominicaanse Republiek volgt binnenkort.

Specialiste gendergelijkheid van Plan International in Latijns-Amerika, Emma Puig de la Bella Casa, legt uit dat deze positieve evolutie het resultaat is van een campagne die gedragen wordt door enkel en alleen meisjes.

Het was een werk van lange adem, maar nu kunnen we er eindelijk de vruchten van plukken. De politici beseffen hier langzaam maar zeker dat hun wetten en gebruiken de keuzevrijheid en het leven van meisjes en vrouwen serieus inperken.”

Le Guatemala devient le 3e pays d'Amérique centrale à interdire les mariages d'enfants cette année. Photo: Plan International

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!