Gedurende 4 dagen ontmoetten we duizenden festivalgangers op Les Ardentes. We verzamelden getuigenissen en wisselden tips uit over hoe je kan reageren op seksuele intimidatie. Een verslagje.

13.00 uur: de deuren van het festival openen zich en onze vrijwilligers en jonge activisten staan al klaar om festivalgangers te verwelkomen. Wat is seksuele intimidatie precies? Waar ligt de grens? En vooral, hoe reageer je wanneer je te maken krijgt met of getuige bent van grensoverschrijdend gedrag? De kwestie is duidelijk van belang voor veel jonge mensen. Het is druk aan de stand. 

Hier en daar ontstaat er discussie: jongeren delen hun ervaringen, en onze jongeren en vrijwilligers geven tips over hoe te reageren als je getuige van seksuele intimidatie.
 

Onze jongerenactivisten op Les Ardentes

Naast de vrijwilligers die gedurende de 4 dagen voor jong en oud klaar stonden met allerhande informatie op het festivalterrein, waren onze jongerenactivisten ook van de partij. Deze jongens en meisjes - van 14 tot 18 jaar - wisselden tips uit met hun leeftijdsgenoten en verzamelden getuigenissen en oplossingen.
 

Oplossingen en reacties

De oplossingen van de festivalgangers werden bijgehouden en uitgehangen op grote borden. 

"Meer licht op de camping", "Zelfverdedigingslessen voor meisjes", "Je moet doen alsof je de vriend bent van de persoon die wordt lastiggevallen", "Het zou leuk zijn om de veiligheidsmensen in het midden van de menigte te plaatsen"... 

Veel jonge mensen vinden dat festivals meer moeten inzetten op de veiligheid. En velen vertellen ons ook dat we niet genoeg over seksuele intimidatie praten. 

Blijf van mijn lijf

De festivalgangers vertelden ons ook over de intimidatie die ze meemaakten tijdens het festival. Zoals het meisje dat zonder toestemming op de mond werd gekust toen een jongen zijn bril op haar neus zette. Of de jonge vrouw die werd lastiggevallen, om hulp vroeg aan een security agent en aan haar lot werd overgelaten. 

"Tijdens een concert kneep een man achter me in mijn billen." 
"Op de camping fluit een groep jongens voortdurend naar meisjes die voorbijlopen. Vooral 's avonds doen ze dat." 
"Ik ging alleen naar de camping en een man sloeg me zonder reden in het gezicht. Geen bewaker in de buurt en niemand die reageerde." 
"Ik stond in de rij, hij duwde zijn penis tegen mijn billen en toen zei hij gewoon 'oeps' met een knipoog."

Getuigenissen van verschillende jonge mensen tijdens het festival Les Ardentes.

De lijst is lang ... en niet altijd mooi om te lezen.

De getuigenissen die jongeren ons spontaan vertelden op het festivalterrein ondersteunen de bevinden uit de recente peiling die we uitvoerden bij 600 jongeren. Er is inderdaad een probleem met seksuele intimidatie op festivals... maar samen kunnen we er iets aan kunnen doen.

4 dagen op Les Ardentes

HULP NODIG?

Seksuele intimidatie en geweld zijn serieuze zaken. Heb je vragen, hulp nodig of ben je bezorgd om iemand? Blijf er niet mee zitten. Veel informatie vind je op seksueelgeweld.be. Ben je minderjarig en chat je liever anoniem met een gespecialiseerde medewerker van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling? Dat kan nu op nupraatikerover.be.

Zit je met vragen over relaties, je lichaam of seks? Je vindt een heleboel informatie op de website www.allesoverseks.be van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa.

 

Met klachten kun je terecht bij de politie. In sommige gevallen kan ook het Instituut voor gelijke kansen van vrouwen en mannen je helpen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!