Humaira, Faridah, Rehana en Nasreen vertellen hun verhaal over de moeilijke situatie van meisjes in Pakistan. Hun strijd en de impact van Plan-projecten op hun dagelijks leven en hun toekomst in Pakistan.

Het verhaal van Humaira, Faridah, Rehana en Nasreen

Humaira (18) vindt dat ieder meisje recht heeft op onderwijs en ze hoopt na haar eindexamen geneeskunde te gaan studeren. In haar vrije tijd geeft ze bijles aan meisjes. “Ik wil ervoor zorgen dat alle meisjes in Pakistan een opleiding kunnen volgen,” zegt Humaira.

Onderwijs is enorm belangrijk voor meisjes. Het maakt ze bewust en bezorgt ze de nodige bagage voor hun verdere leven. In moeilijke tijden kunnen ze zelf de kost verdienen en hun familie ondersteunen.

Faridah (17) ging van school op haar twaalfde en trouwde toen ze vijftien was, maar deze tiener is vastberaden om haar opleiding te vervolgen. “School is heel belangrijk voor mij. Met een opleiding kan ik iets doen aan onze levensstandaard... En zonder scholing zal ik moeilijk het huishouden draaiende kunnen houden, laat staan kinderen op een goede manier grootbrengen. Het is heel belangrijk dat ook gehuwde vrouwen hun opleiding degelijk afronden.”

Rehana (22) werd op haar veertiende door haar vader gedwongen van school te gaan. Kort daarop trouwde ze en inmiddels heeft ze twee kinderen. Ze heeft er alles aan gedaan om haar man te overtuigen van een opleiding. Nu volgt ze lessen bij een van Plan-centra in Pakistan. Ze hoopt dat ook haar kinderen baat zullen hebben bij haar opleiding. 

Ik wil een geschoolde moeder zijn, zodat ik mijn kinderen les kan geven. En ik wil dat mijn kinderen straks ook degelijk onderwijs krijgen.

Nasreen (15) had les op een staatsschool op 1,5 km van haar huis totdat ze moest afhaken als gevolg van een combinatie van slechte cijfers en het gebrek aan steun van haar docenten. De kans die Nasreen kreeg om lessen te volgen bij het Plan-centrum was voor haar een geschenk uit de hemel. “Onderwijs is heel belangrijk. Ieder meisje zou naar school moeten gaan om te zien hoe belangrijk leren is en hoeveel voordeel je ervan hebt,” zegt Nasreen, die zelf graag onderwijzeres wil worden.

Scholing maakt ons bewust en bezorgt ons basisvaardigheden in het leven. Op school leer je ook hoe je moet omgaan met je familie en met dorpsgenoten.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!