Kampala, de hoofdstad van Oeganda, ervaart een van de snelst groeiende demografische en economische booms op aarde. Hoewel deze situatie nieuwe kansen biedt voor jongeren, gaat deze snelle groei ook gepaard met een explosie van gendergerelateerd geweld en seksuele intimidatie op straat en in het  openbaar vervoer. Om dit te stoppen, lanceert een groep meisjes een petitie om het stadsbestuur aan te sporen actie te ondernemen. En jij kan hen helpen!

Zoals in veel hoofdsteden, geeft de meerderheid van de meisjes in Kampala toe dat ze zich niet veilig voelen buitenshuis. Intimidatie, mishandeling en verkrachting zijn een dagelijkse realiteit. Bijna een op de vier meisjes van 15 tot 24 jaar zegt dat ze seksueel zijn misbruikt.

Dat is één van de vele redenen waarom Kampala één van de steden is waar Plan International de afgelopen jaren heeft besloten om het "Safer Cities" project uit te voeren, gericht op het verbeteren van de veiligheid van meisjes en jongeren in steden. Hoe? Door hen in staat te stellen zelf de situatie te analyseren en oplossingen voor te dragen aan lokale overheden. Dit project bestaat ook in andere metropolen zoals Delhi, Cairo, Hanoi, Nairobi en Lima.

Meisjes komen in actie 

Faridah is 19 jaar en één van de meisjes die meedoet met het Safer Cities project in Kampala. Ze had zelf slechte ervaringen, maar ze zette haar angst om in motivatie en strijdlust om haar stad veiliger te maken. 

Zelf ben ik ook al een paar keer aangevallen. Een jaar geleden, ik was toen vier maanden zwanger, liep ik met een vriendin door het steegje. We werden verrast door een bende drugdealers. Ik kon ontsnappen, maar mijn vriendin werd verkracht en vermoord. Ik krijg haar geschreeuw niet uit mijn hoofd.

Om ervoor te zorgen dat geen enkel meisje zoiets hoeft mee te maken, werken Faridah en haar vrienden lokaal met het wijkbestuur, de politie en de motortaxi-chauffeurs. Maar vandaag willen ze hun actie naar een hoger niveau tillen en het centrale stadsbestuur van Kampala tot actie dwingen via een petitie.

Concreet willen deze meisjes:

  • meer openbare verlichting;
  • veilige openbare toiletten;
  • bewustmakingscampagnes tegen seksuele intimidatie;
  • de sloop van onveilige verlaten gebouwen. 

Op zich is er niets revolutionair aan hun eisen. Maar deze kleine maatregelen zouden een enorme positieve impact hebben op hun dagelijkse leven. 

Faridah, Jacklin, Sharon, Zahara en de andere meisjes van de groep hebben jouw steun nodig om deze eisen waar te maken. Met jouw handtekening steun je hun initiatief en versterk je hun oproep voor meer gelijkheid en minder geweld in Kampala.

UPDATE De petitie is gesloten. Bedankt voor jouw steun aan deze oproep. We houden je op de hoogte van het verdere verloop van de actie. 

Wil je meer weten over onze acties en projecten? Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang elke maand inspirerende verhalen over meisjes- en kinderrechten in jouw mailbox.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!