Sinds 8 maart 2022 zet Plan International België zich nog meer in voor gendergelijkheid. Wij ontwikkelden een interactief digitaal leertraject en een heleboel pedagogische leermiddelen voor leerkrachten (en onderwijsteams) van secundaire scholen. Deze worden gratis ter beschikking gesteld van iedereen die zich wil engageren voor gendergelijkheid op en rond de school.

Ga jij ook de uitdaging aan om je samen met ons in te zetten voor meer gendergelijkheid?  

Waarom een uitdaging rond gendergelijkheid?

De juf wil niet dat ik in de poppenhoek speel, want dat is voor meisjesMilan - 5 jaar

Als ik op school een korte rok draag, ben ik te ‘uitdagend’. Als jongens een short dragen is er geen enkel probleem” Sarah - 17 jaar

Als ik in de klas seksistische opmerkingen hoor tegenover een leerling, word ik vaak ongemakkelijk. Ik weet niet hoe ik ermee om moet gaan en ben bang dat ik de situatie erger maak.Mariana - leerkracht S0

Dit zijn slechts enkele van de vele getuigenissen uit scholen in België en de rest van de wereld. Ze illustreren hoe de manier waarop we kijken naar gender uiteindelijk kan leiden tot vooroordelen, discriminatie en in sommige gevallen zelfs geweld. Hoe kunnen we dit concreet aanpakken? Hoe krijgen we inzicht in deze processen en hoe kunnen we samen met leerlingen concrete acties opzetten in de klas en op school om gendergelijkheid te bevorderen?

 

LOGO
pic1

Wij dagen alle scholen en schoolteams uit om genderongelijkheid binnen hun school (en daarbuiten) te verminderen. Hoe doen we dat?   

  • Via onze online opleidingsmodules ontwikkelen we de kennis en vaardigheden van leerkrachten op het gebied van gender.  

  • We bieden kant-en-klare instrumenten aan om met leerlingen aan de slag te gaan rond deze thema’s.  

  • We reiken sleutels aan om ongelijkheden te identificeren en acties voor meer gendergelijkheid op te zetten in de school en daarbuiten. #gendergelijkheidchallengeaccepted 

Waarom een online opleiding rond gender voor leerkrachten? 

Plan International zet zich wereldwijd in voor kinderrechten en gendergelijkheid. Onderwijs en educatie zijn belangrijke instrumenten om volwassenen, maar ook jongeren aan te sporen om zich te engageren voor gelijkheid.   

Net als in ons dagelijks leven zijn genderongelijkheid en gender gerelateerd geweld ook in de schoolomgeving aanwezig. Leerlingen durven er in veel gevallen niet over praten en leerkrachten voelen zich vaak ongemakkelijk wanneer zij met bepaalde situaties worden geconfronteerd. Dit kan leiden tot frustratie en onbegrip.  Talrijke studies tonen aan hoe het schoolklimaat en het welzijn van leerlingen op school negatief worden beïnvloed door een gebrek aan inclusiviteit.  (Meer info

Wat is de Plan Academy Digital (PAD) gender? 

Plan International wil leerkrachten helpen en ondersteunen om met hun leerlingen aan de slag te gaan rond genderkwesties. De Plan Academy Digital (PAD) gender is een interactief e-learning traject, inclusief kant-en-klare lesfiches om in de klas te gebruiken. Als leerkracht kan je deze cursus op eigen tempo doorlopen. Op basis van je eigen interesse kan je zelf thema’s selecteren. En via de community of practice kan je goede praktijken uitwisselen met andere leerkrachten. Elk jaar zullen ook twee momenten worden aangeboden waarop we thematische verdieping aanbieden aan leerkrachten die deze opleiding volgen.

Het leertraject bestaat uit 6 missies, waarin we onder andere inzetten op gendergelijkheid, stereotypen en vooroordelen, en de gevolgen van genderongelijkheid in de wereld. De deelnemers worden ook aangemoedigd om samen met hun leerlingen na te denken over het opzetten van acties rond gendergelijkheid in hun omgeving en op hun school. 

PIC2

 

“Heel knap werk! Het is een enorm sterke basis om mee aan de slag te gaan, gesprekken te starten in de klas en het materiaal is kant en klaar. Dat maakt het voor veel leerkrachten ook ineens aantrekkelijker om hiermee te werken.” (Ward, leerkracht) 

Neem de uitdaging aan en ontdek ons traject 

Schrijf je hier in en ontvang een pakket met informatie over de online cursus, een voorbeeld van een lesfiche, het missieblad en een instructie om je in te schrijven op het leerplatform. 

Meer informatie? 

Contacteer Mieke Verwaest- coördinator educatie NL- mieke.verwaest@planinternational.be  / schools@planinternational.be  

Wij wensen je een fijne ontdekkingstocht! 

PIC3

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!