Het merendeel van de vluchtelingen uit Oekraïne, ongeveer 60%, komt aan in Polen. 

Het land heeft meer vluchtelingen opgenomen als de bevolking van zijn grootste stad, Warschau, met 1,7 miljoen inwoners. Momenteel worden veel van deze "opvangruimten" georganiseerd met en door Poolse vrijwilligers. Plan International helpt en ondersteunt deze opvangplekken om waardige opvang te bieden, met speciale aandacht voor vrouwen en meisjes. 

Plan International zet zich in voor bescherming tegen alle vormen van geweld, met bijzondere aandacht voor de bescherming van niet-begeleide minderjarigen en adolescente meisjes. Deze jongeren zijn bijzonder kwetsbaar voor seksueel geweld, uitbuiting en kinderarbeid. "90% van de vluchtelingen uit Oekraïne zijn vrouwen met kinderen, vooral jonge kinderen en oudere vrouwen," zegt Monika, een coördinator in de Poolse grensstad Chelm. 

Naast psychosociale eerste hulp creëren we een 'caring space' waar kinderen hun trauma op een zo normaal mogelijke manier kunnen verwerken, met de hulp van psychologen en maatschappelijk werkers. "De kinderen en hun verzorgers zijn angstig omdat ze niet weten wat er in de toekomst zal gebeuren, zowel in Oekraïne als in hun gastland," legt Lotte uit, een medewerkster van Plan International ter plaatse. Wij werken samen met scholen om een duurzame respons te bieden aan kinderen die in Polen hun schoolopleiding zullen voortzetten; het is belangrijk dat zij specifieke begeleiding krijgen met betrekking tot leerbehoeften en psychosociale steun.  

Van de internationale en lokale hulporganisaties die in de regio aanwezig zijn, speelt Plan International een leidende rol door ervoor te zorgen dat alle humanitaire medewerkers werken volgens de internationale normen voor de bescherming van minderjarigen tegen seksuele uitbuiting en misbruik. 

cta

 

Samen, maken we een wereld waar elk meisje vrij is

Ik doe een gift

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!