Vele meisjes glippen door de mazen van het net. Ze zijn 'invisible' omdat hun geboorte nergens geregistreerd staat. Hun situatie wordt dan ook niet 'meegeteld' in de statistieken en bijgevolg niet erkend door regeringsleiders of beleidsmakers.

Data die de toekomst bepaalt

Het nieuwe rapport "Counting the Invisible" dat Plan International lanceert ter gelegenheid van de Internationale Meisjesdag op 11 oktober 2016, onderstreept het belang van goede data en statistieken. Vele meisjes glippen door de mazen van het net en hun situatie wordt niet erkend door regeringsleiders of beleidsmakers omdat de nodige gegevens ontbreken of in het beste geval onvolledig zijn.

Meisjes die school verlaten omdat ze werden gedwongen te trouwen, een kind hebben gekregen of het klaslokaal hebben ontvlucht omwille van geweld worden niet in kaart gebracht. Exacte cijfers van meisjes die moeder worden voor hun vijftiende verjaardag bestaan niet.  We stellen ons geen vragen bij het werk dat ze doen of ze voor hun arbeid al dan niet betaald worden.

 

Correcte informatie voor een duurzame toekomst

De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG) beloven de wereld tegen 2030 te transformeren, maar we kunnen enkel de ongelijkheden aanpakken waar we ons bewust van zijn. Om een einde te maken aan armoede en ongelijkheid, ondermeer in de gezondheidszorg en het onderwijssysteem, moeten regeringen absoluut meer kennis hebben van de harde dagelijkse realiteit van meisjes en jonge vrouwen. Kennis die ze kunnen halen door correcte data en statistieken bij te houden aan de ene kant, maar des te meer door te luisteren naar de angsten en ambities van meisjes en jonge vrouwen aan de andere kant.

Onder toezicht van verdedigers van vrouwen- en meisjesrechten kunnen goede gegevens leiden tot positieve en blijvende stappen vooruit in de strijd voor gelijke kansen.

Het rapport beveelt aan dat degenen die gegevens produceren, in alle landen, het onzichtbare eindelijk zichtbaar maken. De gegevens moeten openbaar worden gemaakt, toegankelijk zijn en kunnen worden opgevraagd zodat deze nieuwe informatie de situatie van meisjes en vrouwen onder de aandacht kan brengen en staatshoofden en regeringsleiders ter verantwoording kunnen worden geroepen om concrete actie te ondernemen.

Ontdek het rapport "Counting the Invisible" (Engels)

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!