Brussel, 11 oktober 2022. Vandaag is de 10e verjaardag van de Internationale Dag van het Meisje. Voor Plan International is het een kans om de aandacht te vestigen op de rechten van meisjes en de verantwoordelijkheid van ons allemaal te benadrukken om deze rechten volledig te realiseren. Deze werelddag werd 10 jaar geleden in het leven geroepen door de VN, mede dankzij organisaties als Plan International. 

Uit ons onderzoek blijkt dat een combinatie van maatschappelijke factoren - zoals COVID-19, de klimaatcrisis, de opkomst van conservatieve politieke bewegingen en conflicten - de rechten van meisjes zwaar onder druk zet. 

Trage en broze vooruitgang op het gebied van onderwijs, empowerment, basisbehoeften en veiligheid. 

Als we willen dat meisjes hun volledige potentieel ontwikkelen, dan moeten we hun capaciteiten versterken, hen gelijke kansen geven en hen ondersteunen. Dit vereist inclusief kwaliteitsonderwijs waarin zij leren volledig deel te nemen aan de samenleving.  

Uit het onderzoek van Plan International blijkt dat op dit gebied aanzienlijke vooruitgang is geboekt. Zo is het aantal analfabete jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar tussen 1995 en 2018 gedaald van 100 miljoen naar 56 miljoen.   

Politieke en sociale ontwikkelingen hebben de verwezenlijking van de rechten van meisjes belemmerd

 

Er zijn ook positieve signalen op het gebied van participatie en basisbehoeften. Meer dan ooit zijn meisjes en jonge vrouwen actief in de politiek. Hoewel dit een bemoedigend signaal is van regeringen, willen meisjes meer en beter betrokken worden bij beslissingen die hen aangaan. Plan International voorspelt ook dat het wereldwijde zwangerschapscijfer voor meisjes van 15-19 jaar tussen 2012 en 2020 zal dalen van 47 naar 41,2 geboorten per 1.000.

U kunt het volledige persbericht hier lezen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!