Voor de eerste keer ooit worden jongeren als expert gehoord in een commissie van het Brussels parlement. Jonge activisten Yousri (18) en Juliette (15) stelden 4 concrete oplossingen voor tegen seksuele intimidatie in het openbaar vervoer. 

Speciale hoorzitting in Brussels parlement over seksuele intimidatie in openbaar vervoer

Op maandag 4 februari vond er een speciale hoorzitting plaats van de commissie Infrastructuur in het Brusselse parlement. Op de agenda: een discussie met de commisieleden, spelers uit het middenveld, vertegenwoordigers van de regionale vervoersmaatschappijen MIVB en De Lijn, gendergelijkheidexperten en de jonge activisten van Plan International België over de problematiek van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de openbare ruimte, en in het bijzonder op het openbaar vervoer.

Jongeren gehoord als experten

Primeur voor het Brussels Hoofdstedelijk Parlement: tieners op de tribune als expert over de problematiek van seksuele intimidatie in het openbaar vervoer. Jonge activisten Yousri en Juliette werkten vorig jaar samen met 12 leeftijdsgenoten rond de problematiek voor het project Brux-Elles en de campage #safestival. Ze stelden hun oplossingen, die ze in kaart brachten via fotografie, voor aan de commissieleden.

  • Zet een bewustmakingscampagne op samen met jongeren

Veel mensen zijn bang om tussen te komen wanneer ze getuige zijn van seksuele intimidatie. Een bewustmakingscampagne, gericht op scholen, de bus, metro of tram en sociale media, met tips over hoe je veilig en op jouw manier ongewenst seksueel gedrag kan melden of stoppen zou de drempel kunnen verlagen.

Yousri, jongerenactivist bij Plan International België
  • Geef personeel in mobiliteitssector de tools om tussen te komen via opleidingen
  • Stel een speciaal meldnummer in

    "De meldingen zouden worden opgevolgd door een speciaal interventieteam. Dit nummer zorgt ervoor dat slachtoffers direct gespecialiseerde hulp krijgen en de verspreiding van het probleem in kaart kan worden gebracht", verklaarde jonge activiste Juliette aan de commissie in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

  • Betrek jongeren in besluitvormingsprocessen die een impact hebben op hun dagelijks leven

Jongeren worden regelmatig geconfronteerd met seksuele intimidatie en gebruiken heel vaak het openbaar vervoer in de stad. Ik hoop dat politici wanneer ze beleidsmaatregelen uitwerken vaker beroep doen op jongeren, je ziet het ook met de klimaatbeweging, we hebben echt wel iets te zeggen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan ideeënbussen aan de metro- en bushaltes of werkgroepen waar jongeren en beleidsmakers, zoals vandaag, ideeën kunnen uitwisselen. Ik ben erg blij dat ik vandaag gehoord werd en was blij met de vragen die de politici stelden. Dat wil zeggen dat ze interresse hadden in wat we voorstelden.

Yousri, jongerenactivist

Wat nu?

Er volgen nog enkele hoorzittingen in het Brussels Hoofdstelijk Parlement omtrent seksueel grensoverschrijdend gedrag in de openbare ruimte. De jonge activisten werken ondertussen samen met de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB-STIB rond het thema. 

Ik vond het super om gehoord te worden vandaag en de vragen van politici tijdens de hoorzitting te kunnen beantwoorden. Ik hoop dat ze na vandaag onze voorstellen in overweging nemen en tot actie overgaan.

Juliette, jongerenactivist

HULP NODIG?

Seksuele intimidatie en geweld zijn serieuze zaken. Heb je vragen, hulp nodig of ben je bezorgd om iemand? Blijf er niet mee zitten. Veel informatie vind je op seksueelgeweld.be. Ben je minderjarig en chat je liever anoniem met een gespecialiseerde medewerker van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling? Dat kan nu op nupraatikerover.be.

Zit je met vragen over relaties, je lichaam of seks? Je vindt een heleboel informatie op de website www.allesoverseks.be van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa.

Met klachten kun je terecht bij de politie. In sommige gevallen kan ook het Instituut voor gelijke kansen van vrouwen en mannen je helpen.

 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!