In Bangladesh is een kindhuwelijk heel normaal. Twee derde van de meisjes trouwen nog voor hun 18e. Op haar 14 zag ook Radha zich gedwongen om te trouwen met een veel oudere man die ze helemaal niet kende. Ze kon op het nippertje ontsnappen aan een huwelijk. Met de steun van Plan International moedigt ze vandaag andere jongeren aan om resoluut 'neen' te zeggen tegen een huwelijk op jonge leeftijd.

Het verhaal van Radha 

Na de dood van mijn vader besloten mijn zus en haar man om me uit te huwen aan een wildvreemde. Ik werd ontvoerd en opgesloten.  Ik had geen keuze, ik moest en zou trouwen met een man die ik nog nooit had gezien. Ik wist wat me te wachten stond - als Plan Kind had ik al een aantal workshops rond het kindhuwelijk achter de rug. Trouwen en thuisblijven van school zag ik dus absoluut niet zitten. Ik waagde mijn kans en ontsnapte. Ik vluchtte terug naar mijn moeder. Zonder de hulp van Plan International was ik vandaag een getrouwd en ongelukkig meisje.

Het verhaal van Radha bewijst dat het van cruciaal belang is dat meisjes voor zichzelf kunnen opkomen, om een huwelijk op 14-jarige leeftijd van de hand te kunnen wijzen. Dat bereiken we onder met workshops die waarschuwen voor de risico's van een huwelijk op jonge leeftijd.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!