In Gihembe en Nyabiheke, 2 vluchtelingenkampen in Rwanda, wonen meer dan 27.000 vluchtelingen uit de Democratische Republiek Congo. Het geweld tegen meisjes en vrouwen in deze kampen bereikte in 2018 een recordhoogte. Plan International België en haar partners helpen de meisjes en vrouwen in deze kampen hun veerkracht opbouwen en versterken. Dit doen we onder andere door hun zelfvertrouwen te vergroten, door informatie te geven over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, en door een korte opleiding rond ondernemerschap aan te bieden.
Een aanpak die werkt
Het opzetten van ‘girls only’-ruimten in de kampen werpt vruchten af. Meisjes kunnen er in alle veiligheid terecht voor advies, workshops of een gesprek met hun mentor. Ze melden er geweld en misbruik, maken er kennis met allerlei diensten die hen kunnen helpen met onder andere hun seksuele en reproductieve gezondheid, maar starten er ook spaargroepen en leren hoe ze in de toekomst misschien een eigen onderneming kunnen starten. Zo vergroten meisjes en vrouwen hun veerkracht, hun sociaal netwerk, hun onafhankelijkheid en hun zelfvertrouwen.
Ook hier is het van wezenlijk belang dat mannen, jongens en de gemeenschappen actief worden betrokken om het risico op geweld, uitbuiting en misbruik ten aanzien van meisjes en vrouwen te verminderen. Ook adolescente jongens komen wekelijks samen en worden begeleid door een mentor. Tijdens die bijeenkomsten leren ze over ‘positieve mannelijkheid’. Het doel is om het risico op geweld, uitbuiting en misbruik van vrouwen te doen dalen. Om ook bij het grote publiek bewustzijn rond deze problematiek te creëren, tonen theaterstukken in het kamp de realiteit en de gevolgen van gendergerelateerd geweld. En tot slot worden ook ouders, lokale leiders en andere invloedrijke personen in de vluchtelingenkampen bij het project betrokken om het in zijn opzet te doen slagen. Zij worden getraind in gendergelijkheid en het voorkomen van gendergerelateerd geweld, en er wordt hen gevraagd om samen tot oplossingen te komen.
Dit project gaf ons zelfvertrouwen een echte boost en veranderde de manier waarop jongens ons behandelen. Nu is er een grote groep mannen die begrijpt dat meisjes even veel waard zijn als jongens. Dat ze iets te zeggen hebben en dat er ook naar hen geluisterd moet worden.

Wat hebben we verwezenlijkt?
- 81 vrouwelijke mentors en 54 mannelijke mentors werden opgeleid.
- Minstens 332 adolescente meisjes tussen 10 en 17 jaar kwamen regelmatig samen in veilige ‘girls only’-ruimten.
- 146 gemeenschapsleiders kregen een training, en ongeveer 12.000 ouders en andere kampbewoners werden bereikt via theatershows sinds de start het project.
- Wil je graag meer informatie over onze impact? Lees dan zeker verder in ons jaarverslag.
Sterke lokale partners
Voor dit project kon Plan International België rekenen op een partnerschap met de lokale ngo Young Women's Christian Association (YWCA) of Rwanda.
Klik hier voor meer informatie over onze partners in het buitenland.
Duurzame financiering
Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij de donateurs van Plan International België en Plan International Hong Kong.