Op 25 september 2020 vierden we de 5e verjaardag van de SDG's. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) zijn de opvolgers van de Milleniumdoelstellingen. De SDG's zijn in het leven geroepen om van de wereld een leefbare en eerlijke plek te maken tegen 2030. In totaal zijn er 17 SDG’s met 169 targets en elk pakken ze een bepaalde thematiek aan zoals onderwijs, klimaat of armoede. In deze blogreeks van de SDG-challenge komt u meer te weten over een bepaalde SDG en krijgt u tips om deze te integreren in uw bedrijf. In dit artikel ligt de focus op de eerste Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG 1).

SDG 1: Geen armoede

SDG 1 wil armoede beëindigen in al haar vormen tegen 2030. 10% van de wereldbevolking leeft vandaag nog steeds in extreme armoede. Voor kinderen mag u dit cijfer zelfs verdubbelen. De meeste van hen leven in sub-Sahara Afrika en er wordt verwacht dat 87% van de mensen in armoede zich in deze regio zullen bevinden tegen 2030.

Mensen die in extreme armoede leven, moeten proberen om met minder dan 1,9 dollar per dag basisbehoeften zoals voedsel, water, onderwijs, gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen te vervullen. Minder dus dan de kostprijs van één brood bij onze bakker.

Een job hebben is ook geen garantie op een leefbaar inkomen. In 2018 leefden wereldwijd 8% van werknemers en hun families in extreme armoede. Wie in armoede leeft, is daarom zeker niet automatisch werkloos.

Wist u dat in België 1 op de 6 kinderen in armoede leeft?

5 jaar later: een prognose

Na een sterke start in 2010 daalde het armoedecijfer wereldwijd van 15,7% naar 10%. Maar sinds 2015 daalt dat cijfer steeds trager en de COVID-19 pandemie bemoeilijkt dit nog meer.

Als we zo doorgaan, halen we de doelstellingen van SDG 1 niet tegen 2030.

Impact corona op SDG 1

Concrete acties rond SDG 1 voor bedrijven en medewerkers  

De oplossing schuilt mogelijks in de private sector. Als motor van economische groei kan zij ervoor zorgen dat die groei inclusief is. Dat wil zeggen dat ze bijdraagt aan het gevecht tegen armoede door te focussen op het creëren van kansen.

Enkele acties die u kan ondernemen binnen uw onderneming:

  • Doneer materiaal en producten of bied uw diensten gratis aan voor welzijnsorganisaties die werken rond armoede
  • Zet in op onderwijsmogelijkheden of stages binnen uw bedrijf
  • Garandeer een correcte verloning en investeer in extralegale voordelen om uw medewerkers te ondersteunen zoals een hospitalisatieverzekering, terugbetaling openbaar vervoer, maaltijdcheques, kinderopvang, …
  • Voer een armoedesensitiviteitscan uit en stel een vertrouwenspersoon aan.
  • Werk samen met internationale organisaties die armoede wereldwijd bestrijden.

Bedrijfsinspiratie: Care een schoonmaakbedrijf dat armoede bij het afval zet

Schoonmaakbedrijf Care zet in op diverse SDG’s maar het bestrijden en aanpakken van armoede en het algemeen welzijn van hun medewerkers is al meer dan 45 jaar een belangrijk aandachtspunt.

De SDG’s zorgen voor een duidelijk kader en maken onze acties rond maatschappelijk verantwoord ondernemen concreet. Dit engagement trekken we ook door naar onze klanten.

J.Tibosch, CEO Care

In het kader van de uitvoering van het VOKA charter “duurzaam ondernemen” liet Care dit jaar een interne armoedescan uitvoeren door “Het Netwerk tegen Armoede” om zo inzicht te krijgen in hoe armoedesensitief sommige van de medewerkers zijn. Na deze scan zet Care een begeleidingstraject op voor teamleiders en personeel, want het is belangrijk om dit thema bespreekbaar te maken. Het beter detecteren van armoede, hierover kunnen spreken met de betrokkenen en zijn of haar leidinggevende en het kunnen aanbieden van hulp (begeleiding of doorverwijzen naar gespecialiseerde instanties) zijn een zeer welgekomen hulp voor de betrokkenen. Armoede blijft anders nog te vaak onder de radar.

Naast deze actie zamelt Care o.a. ook kledij en speelgoed in voor Moeders voor Moeders en tijdens de jaarlijks georganiseerde Vebego bouwreis steken de medewerkers zelf de handen uit de mouwen in Sri Lanka, Ghana en Marokko. Het engagement t.o.v. de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen trekt Care ook door naar haar klanten.

Plan Ouderschap als actie voor SDG 1

Al bijna 20 jaar is Care, samen met haar medewerkers, Plan Ouder van 12 Plan Kinderen via Plan International België. Alle medewerkers van Care krijgen de optie om bij indiensttreding € 0.50 per maand (of meer) te doneren om zo de projecten van de kinderrechtenorganisatie te steunen, waaronder projecten met een focus op het bestrijden van armoede in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Care hecht belang aan het welzijn van mensen, dus ook aan het welzijn van kinderen wereldwijd. Onze medewerkers zijn nauw betrokken bij ons MVO-beleid en doneren een kleine bijdrage voor het Plan Ouderschap.

C. Moerenhout, Sales Manager en MVO-verantwoordelijke Care
Care is al 12 jaar Plan Ouder

Test uw kennis

Haalt u 3 op 3 in deze korte vragenronde over SDG 1?

Doe de test!
logo care

logo care
logo care

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!