Op 25 september 2020 vierden we de 5e verjaardag van de SDG's. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) zijn de opvolgers van de Milleniumdoelstellingen. De SDG's zijn in het leven geroepen om van de wereld een leefbare en eerlijke plek te maken tegen 2030. In totaal zijn er 17 SDG’s met 169 targets en elk pakken ze een bepaalde thematiek aan zoals onderwijs, klimaat of armoede. In deze blogreeks van de SDG-challenge komt u meer te weten over een bepaalde SDG en krijgt u tips om deze te integreren in uw bedrijf. In dit artikel ligt de focus op de elfde Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG 11).

SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen 

De wereld verstedelijkt aan een sneltempo! Vandaag leven 3,5 miljard mensen in een stedelijke omgeving en tegen 2050 zal 70% van de wereldbevolking in een stad wonen. De stad van de toekomst moet met behulp van innovatie kansen bieden aan iedereen, inclusief toegang tot basisvoorzieningen zoals schoon drinkwater, huisvesting, energie, transport en zo veel meer. 

Met de juiste visie kan verstedelijking leiden tot duurzame groei. Daarom focust de 11e Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG 11) op duurzame steden en gemeenschappen.

Waar steden vroeger veiligheid en zekerheid betekenden, vormen ze nu vaker een risico voor onze gezondheid. Groen verdwijnt langzamerhand uit het straatbeeld. Onze straten worden steeds gevaarlijker voor wandelaars en fietsers. Onze luchtkwaliteit vermindert en rampen (zowel natuurlijk als menselijk) treffen onze steden het zwaarst. 

Door zo dicht op elkaar te wonen, oefenen we een grote druk uit op onze omgeving en op elkaar. Steden zijn verantwoordelijk voor 70% van onze CO2 uitstoot en 60% van ons grondstoffengebruik. Toch zijn steden ook onze grootste opportuniteit! Steden vormen de voedingsbodem voor innovatie en welvaart. Om dit even te kaderen: verstedelijkt gebied is verantwoordelijk voor 60% van ons globaal BNP en het neemt nog geen 3% van onze landmassa in. 

De hoge bevolkingsdichtheid in de stad levert ook een aantal voordelen op. Zo is het gemakkelijker om bronnen efficiënter in te zetten, technologische innovaties breed door te voeren en minder grondstoffen en energie te gebruiken.

Voorkomen van sloppenwijken 

De grootste stedelijke groei wordt verwacht in ontwikkelingslanden. Die ‘boom’ in verstedelijking brengt vaak de groei van sloppenwijken met zich mee. Vandaag leven er 828 miljoen mensen in sloppenwijken. Ze hebben geen toegang tot drinkbaar water, functionerende riolering en hun gezondheid wordt dagelijks bedreigd door deze onveilige omgeving. 

SDG 11 wil de toename van sloppenwijken of niet duurzame steden voorkomen door: 

  • Carrière opportuniteiten te creëren 
  • Huisvesting veilig en betaalbaar te houden. 
  • Aan gemeenschapsvorming te doen 
  • Veerkrachtige economieën te bouwen. 
  • In openbaar transport te investeren 
  • Groene publieke ruimtes te creëren. 
SDG 11 in België

5 jaar later: verstedelijking in statistieken 

In 2000 leefde 28% van alle stadsinwoners in sloppenwijken. Na een periode van 14 jaar, konden we dit cijfer met 5% doen dalen. Maar in 2018 bleek dat cijfer opnieuw gestegen te zijn. 

Tot op vandaag heeft slechts de helft van de stadsinwoners toegang tot het openbaar vervoer. Nochtans is dit een belangrijke spil in het verminderen van onze uitstoot. 

Maar ook onze openbare ruimtes staan nog steeds onder druk. Zeker nu, met de steden in lockdown, bedraagt het aandeel van open ruimtes slechts 16% van ons verstedelijkt gebied.

Impact corona op SDG 11

Concrete actie rond SDG 11 voor bedrijven en medewerkers  

Bedrijven bezitten de nodige kennis om de juiste infrastructuur, technologie, service en financiële oplossingen te bieden waar duurzame steden om smeken. 

Uw bedrijf kan ook haar steentje bijdragen aan SDG 11: 

  • Werk nauw samen met steden en overheidsinstanties rond mobiliteit met een minimale voetafdruk. 
  • Geef terug aan uw omgeving en zorg voor groene openbare ruimte in de buurt van uw gebouwen
  • Spits uw technologische expertise toe op energie-efficiënte infrastructuur en denk na over manieren om minder impact te hebben op de omgeving van uw bedrijfsgebouwen. Bijvoorbeeld door energie te delen met omliggende bewoners. 
  • Investeer in duurzame mobiliteit voor uw medewerkers: bied leasing van fietsen aan, terugbetaling van het openbaar vervoer, flexibele werkuren, ... 
  • Werk samen met internationale organisaties om steden wereldwijd veiliger te maken.

Bedrijfsinspiratie: Een blik achter de duurzame schermen van CBRE 

Bedrijven hebben een sleutelrol te spelen in de SDG’s en CBRE is erop gebrand om hieraan bij te dragen. Als ’s werelds grootste commercieel makelaarskantoor willen ze een positieve impact hebben op gemeenschappen, cliënten, medewerkers en stakeholders. Daarom heeft CBRE 10 SDG’s geïdentificeerd die in lijn liggen met hun MVO-doelstellingen. Met hun expertise en achtergrond staat CBRE stil bij manieren om steden inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam te maken.

Ons MVO-programma helpt de impact van gebouwen op de omgeving te reduceren en tegelijkertijd, creëert het een positief effect op de gemeenschappen waarin we werken en wonen.

L. Chambe, Head of Sustainability & Corporate Responsibility bij CBRE Continental Europe 

CBRE draagt bij aan SDG 11 op twee manieren: 

  • CBRE beperkt hun negatieve impact op aangelegde omgevingen door hun dienstverlening en hun globale werkwijze daarop af te stellen. 
  • Door samen te werken met organisaties creëren ze een toegevoegde waarde voor de gemeenschappen en hun eigen medewerkers.
Medewerkers CBRE

Bouwen aan een toekomst in een veilige stad 

Via het duurzaamheidsprogramma “Building a better Future” schenkt elke kantoor van CBRE in de EMEA-regio minstens 0,5% van hun jaarlijkse inkomsten aan goede doelen.

In 2014 startte de EMEA-tak van CBRE een samenwerking met Plan International met in 2017 een specifieke focus op een ‘Safer cities’ project. Het safer cities project wil Embakasi, een van de armste delen van Nairobi, veiliger en inclusiever maken met een specifieke focus op 4.000 jonge meisjes en vrouwen en een positieve impact creëren op 490.000 inwoners. De investeringen van CBRE zorgde voor fundamentele veranderingen in zaken zoals: het openbaar vervoer veiliger maken voor meisjes, de lokale infrastructuur verbeteren en het financieren van steungroepen voor jongens en meisjes.

Ons ‘Communities & Giving’ initiatief met Plan International geeft ons bedrijf een ziel en gezicht om impact te hebben op de maatschappij. Ik ben blij dat ik die positieve en praktische impact persoonlijk hebben mogen meemaken.

G. Muthuri, Technical Maintenance Manager bij CBRE Nairobi

Via het ‘Charity Champion’-netwerk doorheen EMEA werd elke werknemer nauw betrokken bij het steunen van het goede doel. Zo engageerden zich meer dan 22.000 medewerkers in meer dan 30 landen om fondsen te werven en hierover te communiceren. Van sportieve uitdagingen zoals roeien en marathons tot verkoop van koekjes, tombola en cocktailparty’s. De CBRE-teams in heel EMEA werkten volop samen om geld in te zamelen om het ‘Safer Cities’ project te ondersteunen.

Test uw kennis 

Haalt u 3 op 3 in deze korte vragenronde over SDG 11? 

Doe de test!
Logo CBRE

Logo CBRE
Logo CBRE

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!