Op 25 september 2020 vierden we de 5e verjaardag van de SDG's. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) zijn de opvolgers van de Milleniumdoelstellingen. De SDG's zijn in het leven geroepen om van de wereld een leefbare en eerlijke plek te maken tegen 2030. In totaal zijn er 17 SDG’s met 169 targets en elk pakken ze een bepaalde thematiek aan zoals onderwijs, klimaat of armoede. In deze blogreeks van de SDG-challenge komt u meer te weten over een bepaalde SDG en krijgt u tips om deze te integreren in uw bedrijf. In dit artikel ligt de focus op de tweede Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG 2).
SDG 2: Geen honger
Wereldwijd produceren we meer dan genoeg eten voor iedereen, en toch waren er in 2019 nog steeds 690 miljoen mensen ondervoed. Dat is 8.9% van de totale wereldbevolking. Meer dan de helft daarvan woont in Azië.
Ervoor zorgen dat niemand nog honger lijdt tegen 2030, dat is Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling twee (SDG 2). Maar honger is natuurlijk een subjectief begrip. Concreet wil dit zeggen dat volgens SDG 2 iedereen toegang tot gezond, voedzaam en voldoende voedsel moet hebben.
Om dat te realiseren kan SDG 2 onderverdeeld worden in drie subdoelstellingen:
- Voedselzekerheid bekomen
- De voedselkwaliteit verbeteren
- Duurzame landbouw promoten
Honger, ondervoeding & voedselonzekerheid
Honger of ondervoeding en voedselonzekerheid worden vaak samen in de mond genomen. Toch zijn de twee geen synoniemen. Waar ligt dan het verschil?
We spreken over honger of ondervoeding wanneer iemand te weinig calorieën opneemt. De voedselopname ligt dan lager dan de energie-uitgave. Met voedselonzekerheid bedoelen we dat de toegang tot veilig en voedzaam voedsel niet verzekerd is.
Terwijl honger vaak een gevolg is van voedselonzekerheid, is voedselonzekerheid een rechtsreeks gevolg van onze omgevingsfactoren. Wanneer droogte een oogst doet mislukken, is er minder voedsel en dus minder zekerheid waardoor sommigen honger zullen lijden. Maar ook gewapende conflicten en een sterke stijging in voedselprijzen kunnen voedsel ontoegankelijk maken.
Wanneer honger de norm wordt, spreken we van chronische ondervoeding. Dit is vooral gevaarlijk voor kinderen. Het belemmert hun groei, maakt ze kwetsbaarder voor infecties en heeft ook een impact op de cognitieve ontwikkeling. Ondervoede kinderen lopen een leerachterstand op latere leeftijd omdat ze minder goed leren lezen en schrijven. Het behalen van SDG 2 is daardoor onlosmakelijk verbonden met SDG 4 (onderwijs) dat later aan bod komt.
Naar schatting hebben wereldwijd 144 miljoen kinderen onder de 5 een groeiachterstand ten gevolge van ondervoeding. Het wordt dus hoog tijd om hier iets aan te doen.

5 jaar later: een sombere projectie
Als we de klok even terugdraaien tot 2014 dan valt op dat er toen 60 miljoen minder mensen ondervoed waren dan in 2019. Als we deze trend blijven volgen, dan betekent dat meer dan 840 miljoen ondervoede mensen tegen 2030.
Zelfs in niet-tumultueuze gebieden is voedselzekerheid niet altijd een zekerheid. Want als het economisch minder gaat, heeft dat een invloed op voedselvoorziening. Hierdoor is de voedselhulp in ontwikkelingslanden de laatste jaren ook afgenomen. Eind jaren ’80 besloeg het aandeel van de agriculturele hulp 25% van het budget voor ontwikkelingssamenwerking. In 2018 bedroeg dat aandeel nog maar 5%.
Vandaag, met de COVID-19 pandemie, wordt de strijd voor voedselzekerheid alleen maar zwaarder.

Concrete acties rond SDG 2 voor bedrijven en medewerkers
Ook al staan we voor grote uitdagingen, wie onderneemt weet dat elke doelstelling haalbaar is. Het komt erop neer om de juist opportuniteiten op de juiste momenten te grijpen. De sleutel tot succes ligt vermoedelijk in de agriculturele value chain. Daarbij is het cruciaal om duurzame werkwijzen te integreren en samenwerkingsverbanden op te zetten.
Of in concrete taal:
- Kies voor strenge, duurzame standaarden en transparantie doorheen uw volledige supply chain.
- Werk samen met coöperatieven en boeren(gemeenschappen) op lokale schaal.
- Investeer in duurzame technologie voor voedselproductie en werk daarvoor samen met de academische wereld.
- Draag bij aan biodiversiteit door te kiezen voor verschillende soorten zaden, planten en dieren in plaats van monocultuur bij de productie.
- Bied Fairtrade producten aan in het bedrijfsrestaurant of voorzie maaltijdcheques voor medewerkers.
- Werk samen met internationale organisaties om honger op wereldvlak uit de wereld te bannen.
Bedrijfsinspiratie: 100% voor Crème de la Crème
De Hasseltse ijsfabriek Crème de la Crème produceert 100 % natuurlijke premium ijs. Gemaakt met pure grondstoffen van de hoogste kwaliteit is het een bom aan smaken. De ijsproductie gebeurt ook volledig in België. Resultaat: het perfecte recept voor (h)eerlijk en gezond ijs!
Het werken met duurzame en lokale producten, vertaalt zich in een product van hoge kwaliteit dat voor een natuurlijke en ongeëvenaarde smaakbeleving zorgt. We zijn het aan de toekomstige generaties verplicht om veel verder te gaan dan enkel lekkere ijs te produceren…Het is geen optie om niet zorgzaam om te gaan met grondstoffen of om niet na te denken over hoe we onze klimaatimpact verminderen. Medewerkers en partners verwachten acties van de bedrijfswereld en als CEO wil ik aan de kar trekken om te investeren in de SDG’s om zo mee te bouwen aan een eerlijke, veilige en betere wereld.
Duurzaamheid en SDG’s nemen een centrale rol in bij de Hasseltse ijsfabriek. Crème de la Crème probeert zoveel mogelijk producten rechtstreeks van lokale boerderij aan te kopen. Ze werken o.a. met eieren van kippen met een vrije uitloop en kopen hun chocolade Fairtrade aan en volgens de UTZ-regels (SDG 8, 13 en 15).
Vorig jaar investeerden ze in een gesloten koelwater systeem voor de koeling van hun installaties zodat ze het water na gebruik terug opvangen en laten circuleren. Dit doet het waterverbruik enorm afnemen (SDG 6, 9 en 13). In een volgende fase zullen ze ook investeren in het opwekken van hun eigen energie (SDG 7).
Op regelmatige tijdstippen delen ze ook ijs uit aan de voedselbanken en recent ook aan alle verplegers/sters van het ziekenhuis in Hasselt om hen te ondersteunen op de warme Covid dagen. Op vlak van tewerkstelling organiseren ze extra opleidingen zodat medewerkers met een andere achtergrond extra competenties verwerven (SDG 8, 10).
Productverkoop met een meerwaarde voor SDG 2
Eind 2018 lanceerde Crème de la Crème twee nieuwe organische ijssmaken. De lancering onder eigen naam van het organische ijs was een primeur en ze gingen nog een stap verder gaan en koppelden deze lancering aan een MVO-campagne ‘Eat good, do good’.
We hebben de luxe om te kunnen genieten van een goed ijsje en willen daarom iets teruggeven aan de wereld. Plan International reageerde enthousiast en gaf ons de kans om specifiek ondervoede kinderen te helpen. Een heel succesvolle samenwerking!

Crème de la Crème wou een project steunen dat mensen op een structurele manier helpt bij het voorzien in en klaarmaken van gezonde voeding. Door te kiezen voor een voedselproject van Plan International in Niger ondersteunde het bedrijf SDG 2 in België door te werken met lokale Fairtrade producten en rechtstreeks bij de landbouwers te kopen; maar tegelijkertijd ook in Afrika, waar de uitdagingen op vlak van ondervoeding groot zijn.
Per verkocht potje ijs ging er € 0,50 naar het project in Niger. Met de opbrengst richtte Plan International België voedingscentra in voor jonge mama’s en kinderen waar ze leerden over het aanleggen van een moestuin en een gezonde en gevarieerde maaltijd klaarmaken. Daarnaast werden opleidingen voor lokale gezondheidswerkers voorzien en screening van extreme ondervoeding bij jonge kinderen en sensibilisering over evenwichtige maaltijden bij jonge ouders.
Op de 100% gerecycleerde kartonnen verpakking kreeg de consument meer uitleg over hoe hij of zij bijdraagt, zodat kinderen in Niger hun toekomst in eigen handen nemen. Na gebruik konden creatievelingen zich uitleven door het ijspotje een tweede leven te geven als bloempot, spaarpot of zeepdispenser. Zo gaat er helemaal niks verloren en is dit opnieuw een voorbeeld van de duurzame manier van ondernemen.
Honger naar meer?
Lees meer over

logo Crème de la Crème
Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!
Meer nieuws
SDG 3: Goede gezondheid en welzijn
Op 25 september 2020 vierden we de 5e verjaardag van de SDG's. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) zijn de opvolgers van...
SDG 4: Kwaliteitsonderwijs
Op 25 september 2020 vierden we de 5e verjaardag van de SDG's. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) zijn de opvolgers van...
SDG 5: Gendergelijkheid
Op 25 september 2020 vierden we de 5e verjaardag van de SDG's. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) zijn de opvolgers van...