Wat doe je als je op een festival wordt geconfronteerd met seksuele intimidatie? De hele zomer lang vroeg Plan International jongeren tussen 16 en 24 om hun oplossingen te delen. In totaal kregen we via onze site 1.633 antwoorden. Ook op enkele festivals vroegen we aan jongeren wat ze zouden doen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te bannen. Hun oplossingen stellen we je graag voor!

Bij het begin van de zomer (21 juni 2018) maakten we de resultaten bekend van onze opiniepeiling over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongeren op Belgische zomerfestivals. 

Meer dan 600 festivalgangers tussen 16 en 24 jaar werden ondervraagd. De resultaten waren duidelijk:

 • 60% van de ondervraagden bevestigde dat seksuele intimidatie op festivals 'aanwezig tot zeer aanwezig' is.
 • 1 meisje op 6 gaf te kennen dat ze de voorbije drie jaar minstens één keer slachtoffer is geweest van seksuele intimidatie op festivals
 • 40% van de getuigen gaf toe niet te reageren en weg te gaan.

Wat vinden jongeren?

Onze opiniepeiling luidde het startschot van onze #safestival-campagne, die iedereen - ook festivalorganisatoren en de overheid - aanmoedigde om het probleem van grensoverschrijdend gedrag op de zomerfestivals aan te pakken.

De campagne ging niet onopgemerkt voorbij. We kregen veel reacties op onze tips voor festivalgangers en op goede voorbeelden die we in de verf zetten. De media pikten het op en ook politici lieten van zich horen.

Maar wat denken jongeren nu eigenlijk zelf? vroegen we ons af. Hoe reageer je als jongere als je wordt lastiggevallen? Hoe kan worden vermeden dat iemand de stap zet om een ander lastig te vallen? Wat doe je als je getuige bent? En welke maatregelen moeten festivals volgens jongeren nemen?

Meer dan 1.600 jongeren tussen 16 en 24 deden mee aan onze online #safestival test. Meer dan 900 jongeren deelden hun eigen oplossingen. Zo'n 700 jongeren stemden voor gesuggereerde oplossingen. Daarnaast deden honderden jongeren hun zegje op festivals als Les Ardentes en Sfinks mixed.  

Aan de organisatoren: schiet in actie

"Meisjes moeten een kleurspray krijgen wanneer ze het festival binnengaan. Zo kan de security mensen die meisjes lastigvallen makkelijk herkennen."

Marie, 18 jaar

Deze creatieve oplossing van Marie is niet de enige die we kregen. Hierbij een overzicht van de belangrijkste maatregelen die festivalorganisatoren volgens jongeren moeten nemen.

Veiligheid verbeteren

 • Het festivalpersoneel opleidingen geven rond seksueel grensoverschrijdend gedrag, in het bijzonder de mensen van de security.
 • De douches, toiletten en campings veiliger maken voor meisjes.
 • Op de plekken waar de risico's het grootst zijn extra licht installeren of zelfs camera's.
 • Ervoor zorgen dat er op festivals geen donkere en afgelegen plekken zijn.

Alarm slaan makkelijker maken

Maatregelen voorzien om alarm te kunnen slaan wanneer je met seksuele intimidatie wordt geconfronteerd.

 • een noodnummer dat 24u/24 belbaar is. 
 • een app om de security te waarschuwen.
 • toegangsbandjes met knop waarmee je je localisatie kan doorseinen.
 • fluitjes 
 • workshops voor zelfverdediging.

Preventie en tips om te reageren

 • Via een stand of affiches tips geven over hoe te reageren op grensoverschrijdend gedrag.
 • Artiesten vragen om sensibiliserende boodschappen te delen.
 • Tips en advies voor een veilig festival voegen bij de e-tickets.

Vaste plek voor klachten en hulp

 • Professionals voorzien om slachtoffers psychologisch bij te staan.
 • Een stand opzetten waar mensen terechtkunnen met klachten. 

Strenger straffen

 • Daders van grensoverschrijdend gedrag de toegang tot het festival meteen ontzeggen (en zelfs een zwarte lijst opstellen voor daders die meermaals dergelijke feiten plegen).
 • Alert zijn op vlak van (overmatig) gebruik van alcohol en drugs

Kan iedereen iets doen?

De veiligheid op festivals is in de eerste plaats een taak van de organisatoren. Maar toch kan iedereen iets doen.

Uit de antwoorden die we deze zomer verzamelden, blijkt dat velen vinden dat ook politici hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. Meer bepaald om sensibiliserende campagnes op te zetten, om de opvang van slachtoffers te verbeteren, om actieplannen op te stellen en om voldoende strenge straffen in te voeren.

"We moeten vaker straffen. We moeten stoppen met seksuele intimidatie te minimaliseren. Te veel mensen vinden grensoverschrijdend gedrag normaal. Van op jonge leeftijd moeten we kinderen leren om respect te hebben voor het andere geslacht. Dat zou al in de kleuterklas verplicht moeten zijn. Ik zou het heel fijn vinden om nooit meer bang te moeten zijn van jongens, zelfs al zijn het mijn vrienden. En om me niet meer onveilig te voelen wanneer ik alleen rondloop op straat, omringd door mannen. Ik wil niet meer denken dat ik misschien zal verkracht worden door een onbekende, of door een vriend. Het ergste is dat dit voor alle meisjes opgaat. Als we niets doen, dan lopen ze allemaal het risico om verkracht te worden."

Amandine, 18 jaar

We kregen ook tal van reacties waaruit blijkt dat jongeren vinden dat festivalgangers hun ogen niet mogen sluiten wanneer ze seksuele intimidatie zien gebeuren. Ze vinden dat getuigen moeten reageren en slachtoffers moeten helpen, dat er vaker aangifte moet worden gedaan en dat jongeren op het festivalterrein en op de camping best in groep te blijven.

Het vervolg?

Wijzelf én de jongeren met wie we deze zomer in dialoog gingen hopen dat de #safefestival-campagne velen heeft geïnspireerd om het probleem van seksuele intimidatie op festivals aan te pakken. Aan Franstalige kant vond er al een overleg plaats tussen een aantal van onze jongeren, verschillende festivals en afgevaardigden van politici. Binnenkort is er ook overleg aan Vlaamse kant.

Meer weten over onze acties

Over de hele wereld komt Plan International op voor meisjesrechten en gendergelijkheid. Wil je meer weten over onze activiteiten? Schrijf je dan nu in op onze online nieuwsbrief.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!