Wanneer je te maken krijgt met seksuele intimidatie of getuige bent van zulke praktijken kan jij, als slachtoffer of als omstaander, reageren. Hieronder zetten wij een aantal tips & tricks voor je uit om gepast te handelen. Iedereen kan mee strijden tegen seksuele intimidatie.

In België heeft 60% van de vrouwen aangegeven dat ze slachtoffer zijn geweest van seksisme op straat of op het openbaar vervoer. 1 op 2 ervaarde zelfs fysiek geweld op straat of op het openbaar vervoer. Cijfers die voor ons onaanvaardbaar zijn. 

Op een bus greep een onbekende mijn borsten vast en verkende ze. Hij liet ze pas los toen hij moest uitstappen.

Tiffany, 21 jaar, Brussel

Wanneer je te maken krijgt met seksuele intimidatie of getuige bent van zulke praktijken kan jij, als slachtoffer of als omstaander, reageren. In het kader hiervan hebben onze jongerenactivisten de afgelopen maanden samengewerkt met MIVB om maatregelen uit te tekenen die moeten leiden tot het bestrijden van seksuele intimidatie op het openbaar vervoer en op openbare plaatsen. Niet alleen willen we de slachtoffers van seksuele intimidatie de middelen geven om zelf op te treden tegen zulke aanvallen, maar ook de omstaanders krijgen middelen om het slachtoffer ter hulp te snellen. 

Hieronder zetten wij een aantal tips & tricks voor je uit om gepast te handelen. Iedereen kan mee strijden tegen seksuele intimidatie.

Wat kan je doen als slachtoffer van seksuele intimidatie?

Ben je slachtoffer van seksuele intimidatie op het openbaar vervoer of op straat? Hieronder lijsten we de verschillende maatregelen op die je kan ondernemen als slachtoffer.

1. Waak preventief over je veiligheid
Zorg voor een positie waardoor je in staat bent om jezelf te verdedigen en indien de situatie een risico inhoudt voor je veiligheid, te vertrekken. 

2. Blijf niet alleen en vraag om hulp
Richt je tot een reiziger of een veiligheidsagent en leg je situatie kort uit. Je kan ook doen alsof je iemand kent en ernaartoe stappen. 

3. Disciplineer de dader
Breng de dader tot inzien dat zijn gedrag misplaatst en storend is.

4. Klaag de feiten aan
Leg een klacht neer bij de politie zodat de dader en daad berecht kunnen worden volgens de wet.

Slachtoffer van seksuele intimidatie reageert door lawaai te maken zodat dader afgehouden wordt.

Meer informatie over onze samenwerking met MIVB.

Wat kan je doen als getuige van seksuele intimidatie?

Ben je getuige van seksuele intimidatie op het openbaar vervoer of op straat? Hieronder lijsten we de verschillende maatregelen op die je kan ondernemen als omstaander.

1. Kom tussen, indien mogelijk
Blijf vooral kalm en breng jezelf niet onnodig in gevaar. Wanneer je opmerkt dat het slachtoffer seksueel wordt geïntimideerd, kan je het slachtoffer eerst gerust stellen door middel van oogcontact. Vraag uitdrukkelijk of alles in orde is. Wanneer de situatie het toelaat, richt je tot de dader en breng hem tot inzien dat zijn gedrag misplaatst en storend is.

2. Leid de aandacht af
Richt je tot het slachtoffer en doe alsof je hem/haar kent om de dader weg te houden.

3. Zoek hulp
Richt je tot reizigers of veiligheidsagenten van MIVB of de politie (noodknop, noodnummer, nooduitgangen, ...)

4. Vergezel het slachtoffer
Blijf bij het slachtoffer tot het gevaar weg is en moedig het slachtoffer aan om een klacht neer te leggen en indien nodig, te getuigen.

Heb jij andere tips over hoe je als slachtoffer of als omstaander kan reageren? Laat het ons weten: info@planinternational.be 

Ik zet mij neer op een tram in Brussel, op een lange bank, tussen 2 mannen met leeftijden tussen 60 en 70 jaar. Het is een beetje krap, zeker met mijn tassen vol met kerstgeschenken, dus ik verontschuldig mij al grappend. Meer was er niet nodig voor de meneer aan mijn rechterkant om plotseling op een zeer familiaire, maar verontrustende toon mij aan te spreken: “Geen probleem juffrouw, ik hou wel van aangenaam gezelschap.” Ik begrijp al snel dat deze situatie kan escaleren en neem afstand van deze conversatie. Ik veeg de glimlach van mijn gezicht om duidelijk te maken dat ik niet langer gestoord wilde worden. “Je bent mooi, hoeveel vraag je per uur?”. Ik antwoord niet en loop weg. De man kleeft nog meer aan mij en nadert zijn mond om in mijn oor te fluisteren: “Sleeeeet, je houd wel van vuile praat, he? 

Cecile, 41 jaar, Brussel

  Types agressie waaraan meisjes en vrouwen worden onderworpen 

  • Verbale agressie: Ongewenste en opdringerige opmerkingen, dierlijke geluiden, seksistische beledigingen, ...
  • Non-verbale agressie: Handelingen zoals het volgen van een persoon, nafluiten, indringend aanstaren, ...
  • Fysieke agressie: Ongewenste aanrakingen, Tegen iemand aanschuren, aanranding, verkrachting, ...
  • Andere types van agressie: Exhibitionisme, seksistische afbeeldingen, ...

   
  Ben je zelf slachtoffer geweest van seksuele intimidatie of heb je als omstaander eens geïntervenieerd? Deel je ervaring met ons: info@planinternational.be 

  Wat doet Plan? 

  Plan International, als kinderrechtenorganisatie, wil o.a. komaf maken met gendergerelateerd geweld zodat meisjes en jonge vrouwen zich van jongs af aan kunnen ontplooien, vrij van angst, discriminatie en geweld. Samen met onze partners sporen we overheden aan tot actie. Ons doel: de mentaliteit en wetten veranderen zodat meisjes zich kunnen ontplooien. 
  Meer weten? Ontdek hier hoe Plan meisjes helpt

  Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!