In de regio Thiès in Senegal leidt een groep meisjes de strijd tegen COVID-19-pandemie. Nu hun school gesloten is, maken de jonge vrouwen mondmaskers en verspreiden ze informatie over het coronavirus. Daarnaast verzamelen ze gegevens over de meest dringende behoeften in hun gemeenschap. Op die manier kunnen zij belangrijke beslissingen ter bestrijding van het coronavirus mee beïnvloeden. 

Meisjes voetballen

 

Geld verdienen door hun gemeenschap te helpen

Ndiémé, Aby en Aminata zijn lid van het project ‘Kick-Start for Girls' Leadership’ van Plan International. Dit project moedigt meisjes aan om deel te nemen aan sportactiviteiten en zo hun leiderschapsvaardigheden te vergroten. In totaal zijn 420 meisjes lid van dit project. Elke week spelen ze voetbal of nemen ze deel aan altletiekactiviteiten en bedenken ideeën om hun gemeenschap te helpen ontwikkelen. 

Door de COVID-19-uitbraak konden ze niet meer samenkomen, dus moesten de meisjes andere manieren vinden om de pandemie te bestrijden. In de gemeenschap waar Ndiémé leeft, veroorzaakte het nieuws over het coronavirus veel angst. Zij probeerde een manier te bedenken om te helpen.

“Ik was bezig met het naaien van een kledingstuk wanneer ik op het idee kwam om een masker te maken voor mijn zesjarige broer. Mijn zus zag me en vroeg me om meer maskers te maken omdat mensen ze nodig hadden. Ik kreeg het idee om ze te verkopen tegen een prijs die laag genoeg is om er inkomsten uit te genereren en tegelijkertijd mijn gemeenschap te helpen”, legt ze uit.

Boodschap verspreiden zonder internet

Hoewel veel jongeren het internet kunnen gebruiken om bewustzijn te creëren en hun stem te laten horen, is dit voor anderen zoals Aby niet mogelijk. 

“Sommige meisjes, zoals ik, wonen op het platteland. Wij hebben geen toegang tot een internetverbinding en kunnen onze boodschappen niet delen met onze gemeenschappen. Maar wij vinden andere manieren om het coronavirus te bestrijden!” zegt Aby. “Bij mijn familie en vrienden geef ik zelf het goede voorbeeld, zodat de preventiemaatregelen een onderdeel van ons dagelijks leven worden.”

Aminata verzamelt informatie

 

Informatie voor gerichte maatregelen

Even inspirerend is het verhaal van haar medespeelster Aminata. Zij pakt COVID-19 aan door informatie te verzamelen bij families die in haar gemeenschap wonen. Doordat Aminata hun kwetsbaarheden en behoeften in kaart bracht, kunnen er gerichte acties worden genomen.  

Tijdens een bezoek aan elk huishouden probeerde ze ook het bewustzijn te vergroten over het belang van regelmatig handen wassen.

De gegevens die Aminata verzamelde, werden voorgelegd aan een lokale commissie. Zij kunnen deze informatie gebruiken om COVID-19 op een effectieve manier te bestrijden.

"We kunnen onze mening delen tijdens de gemeenschapsbijeenkomsten en kunnen onze argumenten kracht bijzetten op basis van de verzamelde gegevens. We informeren ook onze leeftijdsgenoten en ouders over de preventiemaatregelen. Onze slogan is: "COVID-19 gaat niet langs mij heen", zegt Aminata.

Hun inzet, verantwoordelijkheidsgevoel en motivatie om hun gemeenschap te helpen, wekt respect en bewondering op bij hun vrienden, familie en gemeenschap. 

Andere acties ter bestrijding van COVID-19

  • Plan International helpt bewustzijn creëren rond kindhuwelijken en geweld door middel van video’s;
  • 93 jongeren werden getraind rond de thema’s: COVID-19, kinderbescherming en gendergerelateerd geweld;
  • In Kaolack ontvingen 553 scholen 173 handwasstations, 24.600 mondmaskers en sanitaire doekjes;
  • In Thiès worden er 26.000 mondmaskers en 18.972 hygiënische producten uitgedeeld aan 6.323 gesponsorde kinderen en hun families;
  • In Louga ontvingen 8.714 families hygiënische producten, voedsel en mondmaskers. De scholen ontvangen ook 61.850 mondmaskers, 500 handwaskits en 2.173 maandverbanden voor adolescente meisjes.

Meer informatie over de aanpak van Plan International tijdens de coronacrisis leest u hier

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!