We gaan op reis en we nemen mee… onze gsm. Om fotootjes te nemen en te delen op Facebook of Instagram. Fijn, maar staan we stil bij het beeld dat we van onze bestemming ophangen en van de mensen die we ontmoeten? Zeker als het om verre bestemmingen gaat? De Noren achter de Radi-Aid Awards houden ons een spiegel voor met een video en een checklist die we hieronder even voor je samenvatten. Ook voor ons belangrijk trouwens, want wij vertellen dagelijks verhalen over mensen die leven in armere regio’s in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

 

 

Respecteer je mensen en hun land?

✔️ Vermijd veralgemeningen.

We hebben nogal snel de neiging om te zeggen dat we naar ‘Afrika’ zijn geweest. Maar dat continent is drie keer groter dan Europa en de verschillen tussen de meer dan 50 landen zijn enorm. Zeggen we dan niet beter dat we in Kenia zijn geweest, of in Benin?

De checklist moedigt aan om verschillende kanten te belichten. Dat kan de armoede zijn waar je niet naast kan kijken, maar ook de local die zijn land vooruithelpt of die een bloeiende onderneming heeft. Denk er ook aan dat kinderen die in armoede leven of in een weeshuis wonen geen toeristische attracties zijn.

Wij proberen hier alvast rekening mee te houden. Door het niet meer te hebben over ‘het Zuiden’ bijvoorbeeld (niet altijd makkelijk, soms zijn we nog te veralgemenend bezig). Of door te tonen dat een arm kindbruidje ook de wilskracht heeft om met een duwtje in de rug een opleiding te volgen en zelfstandiger te worden.

 

Vraag je toestemming?

✔️ Vraag toestemming als je iemand herkenbaar op je foto wil.

En ook of je haar of zijn foto mag delen op sociale media. 

Probeer te vermijden om mensen te fotograferen of te filmen wanneer ze extra kwetsbaar zijn. Wanneer ze ziek zijn en in het ziekenhuis liggen bijvoorbeeld. Of schets heel duidelijk de context wanneer je dat beeld met een specifieke reden wil tonen. Tip: vraag je altijd af of je zelf op een bepaalde manier op de foto zou willen staan.

Iedereen die voor de lens van onze fotografen komt, heeft toestemming gegeven. Bij minderjarigen de ouders of de voogd.

 

Denk je na over je bedoelingen?

✔️ Vraag je af waarom je iets wil delen, op Facebook bijvoorbeeld.

Wanneer je je ervaringen deelt, probeer je dan om een juist en waardevol verhaal te vertellen? Foto’s van bergdorpjes waar mensen leven zonder water en elektriciteit zullen misschien meer likes krijgen dan foto’s van geasfalteerde wegen met winkelcentra. Maar toch geef je je volgers een beter beeld van een land wanneer je beiden toont.

Wij informeren jullie over de situatie van meisjes in armere landen, en soms vragen we je steun om hun situatie te verbeteren. Maar we proberen erop te letten dat we de verhalen van die meisjes met het grootste respect vertellen.

 

Help je mee om stereotypen weg te werken?

✔️Je reist naar een land waarover we vaak een heel eenzijdig beeld hebben? Dan is dit je kans om dat beeld bij te sturen.

Sta kritisch tegenover wat je ziet en geef je vrienden genuanceerde informatie. Let erop dat je mensen afbeeldt op een manier die je volgers toelaat om empathisch te zijn, niet op een manier die vooral medelijden opwekt. Ook wij moeten daarop letten. Tip: vraag aan locals welke verhalen ze willen delen, over zichzelf, hun omgeving en hun land.

 

Correcte beeldvorming: een uitdaging voor elke ngo

Elke ngo draagt de verantwoordelijkheid om een correct beeld te schetsen van de regio’s waarin en de mensen met wie ze samenwerkt. We roepen op tot internationale steun en solidariteit, maar dat in de eerste plaats om mensen de kansen en de middelen te geven om iets te doen met hun potentieel. Die duurzame manier van werken willen we weerspiegeld zien in de manier waarop we verhalen vertellen. Bovenstaande tips zijn dan ook opgenomen in een leidraad voor al onze medewerkers.

 

Meer hierover lees je op de website van Radi-Aid.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!