Na een maandenlange sluiting als gevolg van de ebola-crisis, gaan de schoolpoorten in Sierra Leone deze week weer open. Het ministerie van Onderwijs heeft beslist dat zwangere tienermeisjes niet welkom zijn. Kinderrechtenorganisatie Plan International verzet zich tegen die beslissing.

“Onderwijs is een basisrecht, ook voor zwangere meisjes. Daarom lobbyt Plan bij de overheid om de beslissing te herzien”, zegt Casely Coleman, directeur van Plan International in Sierra Leone.

De Sierra Leoonse overheid zwaait met statistieken die moeten bewijzen dat zwangere meisjes hoe dan ook zakken voor hun examens. Daarnaast heeft het ministerie van Onderwijs morele bezwaren tegen zwangere meisjes op de schoolbanken. Pas na de bevalling mogen meisjes weer naar school. Als reactie op die maatregel verenigden verschillende kinderrechtenorganisaties, onder wie Plan International, zich in een consortium. Samen gaan ze in overleg met de overheid met de bedoeling de maatregel te laten intrekken.

Dat zwangere meisjes niet naar school mogen is om verschillende redenen problematisch. Er zijn namelijk aanwijzingen dat het aantal zwangerschappen door de ebola-crisis is gestegen. Research van Plan International toont aan dat door de noodsituatie meer meisjes slachtoffer zijn geworden van seksuele uitbuiting. Omdat ze niet veilig op de schoolbanken zaten of omdat ze uit armoede werden uitgehuwelijkt. Aangezien ze niet naar school mogen, zijn die meisjes nu twee keer slachtoffer. Zwangere meisjes worden hun recht op onderwijs ontzegd, raken meer geïsoleerd, krijgen minder makkelijk informatie over hun zwangerschap en missen een kans om zichzelf te ontwikkelen en voor zichzelf op te komen.

Meer info over

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!