Het is al meer dan 5 jaar geleden dat de zestienjarige Phin op de schoolbank zat. Sinds februari is ze de jongste weefster in de lokale weefgroep. Met haar creativiteit als leidraad weeft ze haar weg naar onafhankelijkheid.

Samen met haar jongere broer en mama woont Phin in een afgelegen dorp hoog in de bergen. Tot voor kort was hun enige inkomstbron het rijstveld van haar familie en dat was niet voldoende om de kosten voor de school te betalen voor haar en haar broer. “De dagelijkse realiteit voor heel wat gezinnen van etnische minderheden.” vertelt Simone, verantwoordelijke voor de weefgroepen in Bokeo, in Laos.

Toen Simone het weefproject van Plan kwam voorstellen was ik super enthousiast! Ik wil graag mijn eigen zaak opstarten zodat ik voor mijn familie kan zorgen. Als jongste van de groep geven de andere vrouwen mij vaak raad tijdens onze weefsessies, er wordt dus heel wat gebabbeld.” 

Phin

 

Samen met 9 andere vrouwen uit het dorp volgde Phin een intensieve training om de kneepjes van de eeuwenoude traditie onder de knie te krijgen. Onze lokale partner Camkid* leerde hun onder andere hoe ze de gekleurde draden op de klossen zetten, de draden opspannen en het weefgetouw optimaal gebruiken. Als aanspreekpunt voor de verschilende vrouwengroepen staat onze lokale collega Simone dagelijks in contact met de verschillende vrouwengroepen.

Het weven zorgt niet alleen voor een extra bron van inkomsten, de vrouwen houden de eeuwenoude traditie in stand en delen hun cultuur met anderen. Het is een ontmoetingsplek waar ze met elkaar praten en elkaar aanmoedigen.” 

Simone

 

Mensen informeren via theater

Naast de weefgroep organiseert onze lokale partner Camkid ook toneelvoorstellingen om thema’s zoals gezondheid, toegang tot onderwijs en gelijkheid tussen jongens en meisjes visueel te maken. Simone, die ooit zelf als vrijwilliger op de planken stond, houdt na het toneelstuk een vraag-en-antwoord ronde. “Tijdens deze ronde bespreken we thema’s die vaak taboe zijn, maar het toneel breekt meestal het ijs”.

Phin glimlacht en knikt: “Het toneelstuk was enorm grappig en herkenbaar. Mijn vriendinnen en ik praten er nog vaak over. Zo helpt mijn broer bijvoorbeeld nooit met klusjes thuis. Dat zal toch moeten veranderen!”.

Eind deze maand organiseert gender expert Simone een extra sessie rond gender met de vrouwen van de weefgroep. Zodat ze gewapend met naald, draad en een stevige dosis zelfvertrouwen hun eigen zaak kunnen opstarten.

*Om dit project te realiseren, werken we samen met de lokale ngo CamKid (Community Association for Mobilising Knowledge in Development). Dé referentie in Laos voor werken met etnische minderheden. We ondersteunen de organisatie bij haar werk met de bewoners en dankzij het project bieden ze een waaier aan opleidingen aan, voornamelijk rond rechten.

Investeer in onze projecten

 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!