Een ongewenste hand op je bil tijdens een feestje of nagefloten worden op weg naar huis? Ook jij bent misschien al eens het slachtoffer geweest van seksuele intimidatie. Sommige handelingen lijken misschien onschuldig, maar dat zijn ze niet altijd. En ze komen al te frequent voor, daarover laat onze jongerenpeiling geen twijfel.

Samen met onderzoeksbureau Dedicated ondervroegen we 700 jongeren tussen 15 en 24 jaar in Antwerpen, Brussel en Charleroi over hun ervaringen met seksuele intimidatie: fluiten ze je soms na? Heb je soms last van ongewenste aanrakingen? Waar in jouw stad heb je dit al meegemaakt? Met wie sprak je hier nadien over? 

De resultaten van deze peiling spreken boekdelen:

 • 91% van de meisjes en 28% van de jongens was al slachtoffer van seksuele intimidatie
 • 1 meisje op 5 was al slachtoffer van ongewenste aanrakingen
 • Slechts 6% van de slachtoffers neemt een leerkracht in vertrouwen of gaat naar de politie

 

peiling seksuele intimidatie

 

Wat kunnen we hieruit concluderen?

Seksuele intimidatie komt voor bij iedereen.

Ongewenst gedrag van seksuele aard gebeurt thuis, op het werk, in het openbaar vervoer, online of op straat. Maar het komt jammer genoeg ook voor op misschien veeleer onverwachte plaatsen zoals een school, een jeugdbeweging, een sportclub, enz. 

1. Fysieke intimidatie

Een ongewenste aanraking, iemand zonder toestemming uitkleden of opdringerig ‘aanschuren’ op een festival. Het zijn duidelijke voorbeelden van ongewenst fysiek contact. Ook het op en neer kijken naar iemand waardoor die persoon zich ongemakkelijk voelt of het blokkeren van iemands pad wordt bestempeld als seksuele intimidatie. Uit onze jongerenpeiling blijkt dat 1 meisje op 5 al slachtoffer was van ongewenste aanrakingen. 

2. Verbale intimidatie

Aandringen voor seksuele gunsten, seksueel suggestieve opmerkingen schreeuwen, ongewenst flirten, ongewenste opmerkingen over het lichaam van een persoon maken, iemand nafluiten, grappen over iemands seksuele handelingen of seksuele geaardheid, ... Er zijn oneindig veel voorbeelden van ongepaste en ongewenste verbale gedragingen. Zo werd 82% van de gepeilde meisjes al nagefloten, kreeg 62% reeds opmerkingen over hun uiterlijk en had 59% last van opdringerig ongewenst geflirt.

3. Visuele intimidatie

Ook het tonen of verspreiden van seksueel expliciete afbeeldingen en objecten wordt beschouwd als ongepast. 9% van de meisjes die we bevroegen, gaf aan dat er al ongewenst intieme foto’s van hen online verspreid werden.

 

Waar kunnen slachtoffers terecht?

Uit onze peiling blijkt dat jongeren vaak niet weten waar ze met hun verhaal of klacht kunnen aankloppen. Sommigen konden terecht bij hun vrienden (48%) of familie (27%). Dat is op zich zeker al zinvol! Maar slechts 7% ging naar een psycholoog, 6% naar een leerkracht en ook slechts 6% naar de politie. Te veel jongeren blijven met hun negatieve ervaring zitten, zonder erover te praten met iemand die ze vertrouwen, zonder (professionele) hulp te zoeken.

91% van de meisjes was al slachtoffer van seksuele intimidatie

 

Wat kan je doen als je zelf slachtoffer bent van seksuele intimidatie?

 • Praat erover met een vertrouwenspersoon uit je omgeving.
 • Bel, mail of chat met de jongerentelefoon Awel via awel.be of via 102.
 • Neem contact op met een zorgcentrum na seksueel geweld via seksueelgeweld.be via 09/332.80.80 of zsg@uzgent.be (in Gent) of via 02/535.45.42 of CPVS@stpierre.bru.be (in Brussel).
 • Roep professionele hulp in bij een dienst voor slachtofferhulp van een Centrum Algemeen welzijnswerk via caw.be (er zijn 11 centra verspreid in Vlaanderen).
 • Neem contact op met een psycholoog of een seksuoloog van een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg in je buurt via geestelijkgezond.be.
 • Bel of surf naar de hulplijn 1712 waar je terecht kan met vragen over (lichamelijk, psychisch of seksueel) geweld, misbruik en kindermishandeling.
 • Bij Teleonthaal kan je anoniem je verhaal kwijt als je het moeilijk hebt. Dit op het nummer 106 of via chat.
 • Wil je klacht indienen, dan kan je contact opnemen met de politie.

 

Wat kan je doen om samen met ons te strijden tegen seksuele intimidatie?

Seksuele intimidatie is niet OK. Strijd zelf mee tegen seksuele intimidatie en lees onze tips over hoe je kan reageren als getuige.

Niet minder dan 93% van de jongeren geeft aan dat er nood is aan meer preventieve maatregelen. De ervaring van Plan International in andere landen leert dat zulke maatregelen meest effectief zijn als beleidsmakers rekening houden met de concrete ervaringen van jongeren, en als ze data verzamelen die opgesplitst zijn volgens gender en leeftijd. En dat is precies wat het “Safer Cities” platform van Plan International België mogelijk maakt. Hier vind je meer info.

91% van de meisjes was al slachtoffer van seksuele intimidatie

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!