Jongeren in Tanzania vinden moeilijk een job omdat ze niet naar school gaan of niet de juiste opleiding volgen die aangepast is aan de huidige jobs. Solitha twijfelde dan ook geen moment om haar in te schrijven voor de aangepast beroepsopleidingen via Plan International in Tanzania. Na een succesvolle stage baat ze nu haar eigen naaiatelier uit en geeft ze naailes aan andere jonge meisjes.

Met het tikkend geluid van een stikmachine op de achtergrond vertelt de 29-jarige Solitha haar levensverhaal. Nadat ze op jonge leeftijd haar beide ouders verloor, werd ze opgevoed door haar tante. Toen de gezondheid van haar tante achteruitging, hielp Solitha meer en meer in het huishouden tot ze noodgedwongen haar schoolboeken aan de kant moest laten.

"Omdat ik geen eigen inkomen had, was ik volledig aangewezen op mijn tante. Dat was niet altijd gemakkelijk. Want zo kon ik dingen die ik nodig had, zoals maandverband, niet altijd aankopen.”

Beroepsopleidingen zetten emancipatie jongeren in gang

Toen Solitha hoorde praten over een beroepsopleiding van Plan International door de lokale autoriteiten stelde ze alles in het werk om zich in te schrijven. Het project focust op het creëren van werkgelegenheid voor jongeren zoals Solitha die opgroeien in kwetsbare omgevingen.

Gedurende 6 maanden volgde Solitha een opleiding van onze lokale partner “Vocational Educational Training Authority” (VETA) om daarna als naaister aan de slag te gaan.

Door de combinatie van drie maand theorie en drie maand stage leerde ik zeer veel verschillende dingen. De ingewikkeldste patronen hebben geen geheimen meer voor mij. Tijdens mijn stage kon ik extra sparen door ondertussen rijst te verkopen van mijn rijstveld. Met de opbrengst kocht ik mijn eerste naaimachine.

Solitha ontwerpt haar eigen patroon en toekomst. Foto: Plan International / Sala Lewis

 

Stof tot nadenken en doorzetten

Vandaag is Solitha baas van haar eigen onderneming met een naaiatelier en winkel waar ze kleurrijke stoffen en kledij verkoopt voor vrouwen en kinderen.

Mijn leven ziet er helemaal anders uit sinds ik de opleiding volgde. Met de verkoop van mijn eigen creaties bouw ik aan mijn toekomst. Ik ben fier op mijn werk en hou ervan om mijn eigen beslissingen te nemen.

Solitha is ervan overtuigd dat dit project van Plan International verandering en nieuwe opportuniteiten voor meisjes zal brengen. “Meisjes worden op jonge leeftijd mama en dit vaak onder dwang. Als jonge mama stoppen ze met school of hebben ze geen eigen inkomen. Ook kindhuwelijken beknotten de mogelijkheden voor meisjes.”

Met haar winkel op een boogscheut van de lokale markt bereikt ze zeer veel lokale mensen en helpt ze meisjes die zich in dezelfde situatie als haar bevonden.

In mijn atelier leer ik andere meisjes de kneepjes van het vak. Ik hou ervan om ze nieuwe dingen bij te brengen en ze te zien evolueren.

Vol met ambitieuze plannen ziet Solitha de toekomst rooskleurig in. “Ik droom ervan om nog een extra winkel te openen. Zo kan ik mijn eigen huis kopen, mijn familie onderhouden en mijn kinderen naar school laten gaan.”

Steun de jonge talenten in Tanzania

Plan International België heeft een gelijkaardig project in Tanzania dat gecofinancierd wordt door de Europese Unie via Enabel en VET Toolbox waar jongeren een beroepsopleiding volgen en begeleid worden naar de arbeidsmarkt. Investeer in de jonge talenten van Tanzania.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!