Een komen en gaan van jonge mensen, felgekleurde muren en overal boodschappen als ‘dream big’ en ‘don’t give up’. We zijn in de SmartUp Factory, een plek waar jongeren thuiskomen, inspiratie opdoen en aan hun toekomst bouwen.

Hoe Plan International Oegandese jongeren een toekomst geeft

“Deze plek gaf mij een identiteit”, zegt Harrod. Hij praat zelfverzekerd, heeft iets weg van Stromae, en komt een pak volwassener over dan wat je zou verwachten van een jongen van 20. Harrod is één van de 20 jongeren die de SmartUp Factory in handen hebben.

Enkele jaren geleden zag ik een affiche van Plan International, die jongeren uit de armste wijken opriep om aan een nieuw project rond toekomstkansen mee te doen. Ik ging erop in en samen met 10 meisjes en 9 andere jongens werd ik geselecteerd.

De twintig jongeren kregen begeleiding van Isaac - ooit vrijwilliger en nu betaalde werknemer bij Plan International Oeganda - en bouwden samen de SmartUp Factory van Kampala uit. De jongeren zorgden voor een fijne plek met gratis wifi en een positieve sfeer. Iedereen die bij de SmartUp Factory komt, legt er z’n toekomstplannen op tafel en leert er van alles bij. Heb je nog geen idee van wat je met je leven wil aanvangen? Niet erg, in de ‘harbour room’, een soort stille ruimte, kan je je afzonderen om ideeën te laten rijpen. En in de ‘brew room’ worden die stilaan omgezet in de praktijk.

Iedereen welkom

“Het doet er niet toe of je gestudeerd hebt of niet. Iedereen is welkom bij ons. We willen dat jongeren hoop krijgen in de toekomst, durven te dromen en geloven dat ze hun dromen kunnen waarmaken”, zegt Harrod. Dat is nodig in een stad als Kampala, waar meisjes in de sloppenwijken al te vaak in de prostitutie verzeild geraken, en jongens in de criminaliteit.

Jongeren die onze SmartUp Factory verlaten, hebben marktwaarde. Ze zijn een zaakje opgestart, hebben geleerd het financieel te beheren, en doordat ze op een positievere manier hebben leren te denken, houden ze ook vol.

“Klopt”, vult Ritah (22) aan. Ook zij is één van de twintig jongeren die er van bij het begin bij waren en intensief werden begeleid. Intussen dragen die jongeren het hele project. Ritah geeft workshops ‘leadership & lifeskills’. “Aan jongens én aan meisjes, want voor ons zijn meisjes evenveel waard. Gezinnen willen vaak geen geld verspillen aan de opleiding van een meisje. Maar hier krijgen meisjes met een kwetsbare achtergrond kansen. Als ze bij ons een traject hebben afgelegd, dan hebben ze op het eind gegarandeerd een kleine business uit de grond gestampt.”

Smart Up is een project dat jongeren uit de slums prikkelt om leergierig te zijn en positief te denken en hen de kans geeft om creatieve, innovatieve ideeën te ontwikkelen en te ondernemen. Er werden ‘SmartUp Factories’ opgericht in Alebtong, Gulu, Kampala, Kamuli en Tororo. Kleine groepen van meisjes en jongens worden er begeleid door een mentor en kregen intensieve opleidingen.

Vandaag worden de SmartUp Factories geleid door de jongeren zelf en zijn zij het die andere jongeren opleiden. Gelijke kansen voor jongens en meisjes is een belangrijk werkpunt voor de SmartUp Factories. Die van Kampala heeft een stuurgroep van 10 meisjes en 10 jongens, maar heeft intussen al zo’n 500 jongeren bereikt.

Ritah, één van de spilfiguren van Plan International’s SmartUp-project in Oeganda

Ritah, één van de spilfiguren van Plan International’s SmartUp-project in Oeganda. Foto: Plan International/Wendy Huyghe

 

“Ik twijfelde niet om in het project van Plan International te stappen”, zegt Ritah (22). “De SmartUp Factory gaf me zelfvertrouwen en veranderde mijn manier van denken.” Ritah heeft grootse toekomstplannen, en hoopt ze ooit te kunnen waarmaken.

Ritah is de oudste van 14 kinderen. Toen ze bij het SmartUp-project kwam, had ze net de middelbare school afgemaakt. “Ik heb moeten knokken. Waar ik woon, krijgen meisjes niet dezelfde kansen als jongens. In mijn klas zaten meer jongens. Mensen denken vaak dat investeren in onderwijs voor een meisje weggesmeten geld is. Ik combineerde school dus met werken. Ik ging poetsen en waste kleren om mijn studies te kunnen betalen.”

Maar geld voor de universiteit was er niet. “Dankzij de SmartUp Factory run ik nu wel een zaakje. Ik kweek kippen. Met het geld dat ik spaar, hoop ik ooit weer te kunnen studeren.”

Ritah is één van de twintig jongeren die het SmartUp –project dragen. Andere jongeren kijken duidelijk naar haar op wanneer ze haar workshop “leadership & lifeskills” geeft.

Mijn droom? Jobs creëren voor meisjes. In een bureau voor grafisch design misschien. En parlementslid worden”, zegt ze vastberaden. “Zoals Rebecca Kadaga, de eerste vrouwelijke Speaker (voorzitter) van het Oegandese parlement. Ik zal nooit vergeten hoe ze zei dat meisjes naar school moeten kunnen en recht hebben op goede jobs. Dat heeft me gemotiveerd om zelf voor meisjesrechten te vechten.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!