6 februari is de Internationale Dag tegen Genitale Verminking. Wist je dat in Mali elke dag 746 meisjes worden besneden? Het Malinese parlementslid en activiste Fomba Fatoumata Niambali voert al jaren actie tegen meisjesbesnijdenis en wil de gruwelijke praktijk strafbaar maken. Jij kan haar en duizenden andere meisjes uit Mali daarbij helpen door hun petitie te ondertekenen.  

 

UPDATE De petitie tegen meisjesbesnijdenis in Mali is gesloten. Bedankt voor jouw steun aan deze oproep. We houden jou op de hoogte van het verdere verloop van de actie.

6 februari is de Internationale Dag tegen Genitale Verminking. Wist je dat in Mali elke dag 746 meisjes worden besneden? Het Malinese parlementslid en activiste Fomba Fatoumata Niambali voert al jaren actie tegen meisjesbesnijdenis en wil de gruwelijke praktijk strafbaar maken. Jij kan haar en duizenden andere meisjes uit Mali daarbij helpen door hun petitie te ondertekenen.
 

MEISJESBESNIJDENIS IN MALI: FEITEN EN CIJFERS

Ik ga graag naar school. Ik weet zeker dat ik later wil studeren, maar ik weet nog niet wat. Meisjes in dit dorp trouwen meestal als ze achttien zijn, maar ik wil wachten tot ik klaar ben met mijn school. Als ik later een dochter krijg, wordt ze zeker niet besneden.

De 14-jarige Djenly* uit Mali werd besneden toen ze acht jaar oud was
  • Meisjesbesnijdenis is een pijnlijk en vaak onherstelbaar ritueel, waarbij delen van de vrouwelijke genitaliën worden weggesneden. Een besnijdenis verminkt een meisje voor de rest van haar leven en zorgt voor grote gezondheidsrisico’s. Soms leidt het zelfs tot de dood.
  • In Mali zijn 3 op 4 meisjes jonger dan 15 jaar besneden. De laatste jaren besluiten meer en meer moeders tegen traditie en maatschappelijke druk in hun dochters niet meer te laten besnijden. Meisjes tussen 15 en 19 jaar hebben vandaag 30% minder kans om te worden besneden dan dertig jaar geleden.

  • Het gebruik is diepgeworteld in de cultuur en traditie. Want onbesneden meisjes gelden als onrein, vinden daardoor nooit een man en eindigen als eenzame paria in de samenleving. Door in dialoog te gaan met dorpsouderen en besnijdsters slagen we erin tradities te veranderen. Sinds de start van het project in Mali hebben 87 dorpen van de 160 besloten meisjes niet langer te besnijden.

  • Meisjesbesnijdenis is een ernstige schending van de seksuele rechten van meisjes en vrouwen. Gedrag en tradities veranderen en toch is er in Mali nog geen wet die deze seksistische traditie verbiedt. Dat moet nu veranderen.

Jouw stem is onmisbaar in de strijd tegen meisjesbesnijdenis in Mali. Want met jouw handtekening help je het Malinese parlementslid Fomba Fatoumata Niambali, die zich al lange tijd actief inzet tegen meisjesbesnijdenis. Met deze petitie kan zij laten zien dat ze steun heeft van duizenden mensen.

 

Gedrag veranderen ten opzichte van genitale verminking in Mali

Alleen door het nationale beleid en de bewustwording op gemeenschapsniveau te combineren, kunnen we een einde maken aan genitale verminking. Hoewel regeringen wetten moeten implementeren tegen schadelijke praktijken zoals meisjesbesnijdenis zullen ze geen succes hebben zonder de diepgewortelde culturele problemen aan te pakken.

Madina Bocoum Daff, Malinese activiste tegen meisjesbesnijdenis 

Dit doet Plan International tegen meisjesbesnijdenis

Met projecten in onder andere Mali, Egypte, Ethiopië, Soedan en Kenia strijdt Plan International al jaren tegen meisjesbesnijdenis. Tijdens voorlichtingsbijeenkomsten worden fabels en taboes de wereld uit geholpen. Samen met lokale partners geven we voorlichting over de rechten van meisjes op het gebied van seksuele gezondheid en zelfbeschikking. En we praten over de gezondheidsrisico's van genitale verminking.

Besnijdsters, lokale chiefs, dorpsoudsten, religieuze leiders en andere rolmodellen worden betrokken om blijvende gedragsverandering te stimuleren. Ten slotte lobbyt Plan International bij nationale en regionale overheden en bij parlementariërs om meisjesbesnijdenis strafbaar te stellen. 

Verder lezen:

Getuigenissen in Mali werden ter plaatse opgetekend door Lonneke van Genugten samen met de collega's van Plan Nederland. De beelden zijn van fotografe llvy Njiokiktjien. 

*Namen zijn veranderd om de privacy te garanderen

MEER WETEN OVER ONZE ACTIES

Over de hele wereld komt Plan International op voor meisjesrechten en gendergelijkheid. Wil je meer weten over onze activiteiten? Schrijf je dan nu in op onze online nieuwsbrief.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!