Allereerst: een gelukkig Nieuwjaar voor iedereen die deze blog leest! Bij Plan International was 2022 een tijd van de sociale banden aanhalen na twee jaar isolement, de uitdagingen voor kinderrechten aanpakken en talrijke mobilisaties tegen de intimidatie van meisjes. Voordat we onze nieuwe acties voor 2023 uit de doeken doen, bekijken we samen eerst de thema's die u in 2022 na aan het hart lagen. Klaar? Daar gaan we!   

Projet Oekraïne

5 - Oekraïne: geen enkel kind zou wakker moeten worden door het geluid van bommen   

In onze collectieve geschiedenis zijn er datums die ons voor altijd tekenen. Februari 2022 heeft zich bij deze lange lijst gevoegd. We waren allemaal geschokt door de beelden van gezinnen die plots hun huizen verlieten, van kinderen die hun vriendjes achterlieten om de bommen te ontvluchten.  

Ons artikel De onzichtbare littekens van Oekraïense kinderen staat op de vijfde plaats in dit klassement. Dit is de ideale gelegenheid om het opnieuw te lezen om te begrijpen hoe Plan International België Oekraïense kinderen en hun families in de praktijk helpt. Al vele jaren ontwikkelen wij duurzame steunprogramma's in conflictgebieden. Hierdoor hebben wij een aanzienlijke expertise kunnen ontwikkelen over de gevolgen van deze conflicten voor kinderen. Daarom hebben we besloten actief te werken met deze kinderen in de landen waar ze naartoe zijn gevlucht. We voorzien in de humanitaire basisbehoeften met bijzondere aandacht voor hun gezondheid en de voortzetting van hun schoolopleiding.  

leraren die zijn opgeleid in gendergelijkheid

4 – 8 maart 2022: leraren die zijn opgeleid in gendergelijkheid  

8 maart 2022 is een belangrijke datum om vrouwenrechten bovenaan onze agenda te zetten. Een datum die bijzonder belangrijk is voor Plan International België, want voordat je een ontwikkelde vrouw kan worden, moet je een vrij meisje zijn met dezelfde rechten als jongens. Daarom hebben we de Plan Academy Digital (PAD) gelanceerd. Als je leraar bent, is dit het platform waar je je kan informeren over gendergelijkheidskwesties. Gaat u ook de uitdaging aan en komt u op voor gendergelijkheid? Lees dan onze blog over dit thema: Plan Academy Digital (PAD) gender  

 

Isabelle Verhaegen

3 – Nieuw leiderschap voor Plan International België  

Isabelle Verhaegen is het team van Plan International België komen versterken als Country Director. “Als we nog steeds geloven dat elke generatie een betere wereld kan creëren voor zichzelf en voor anderen, moeten we hen daartoe alle kansen blijven geven. Dit vereist gelijke rechten voor elk kind, in het bijzonder voor meisjes," dit is het élan waarop Isabelle haar werk bij Plan International voortzet. Maak hier kennis met Isabelle Verhaegen: Isabelle Verhaegen, nieuwe Nationaal Directeur van Plan International België   

 

Filiep

2 – Filiep, het verhaal van een Plan ouder.  

U hebt genoten van het verhaal van Filiep. Tijdens een medische stage in Paraguay werd hij zich bewust van de moeilijke levensomstandigheden van kinderen en hun geschonden rechten. Terug in België besloot hij zich in te zetten voor hun rechten en zo begon zijn verhaal binnen Plan International België. Sindsdien is Filiep een trouwe Plan Ouder die anderen inspireert om een blijvende bijdrage te leveren aan de verbetering van het leven van kinderen en hun gemeenschap.   

"Ik zag het als een illustratie van genderstereotypen: mannen gingen werken en vrouwen bleven thuis. Als meisje moest je helpen in het huishouden, de was doen en een gezin stichten. Ik denk dat veel meisjes niet de kans hebben gehad om naar school te gaan." (Her)ontdek zijn verhaal hier: Van stagiair in Paraguay tot Plan Ouder   

En de eerste plaats gaat naar...   

Festival

1 - Deze zomer konden we opnieuw genieten van onze festivals!  

Iedereen weet dat we in België houden van een feestje. Na 2 jaar zonder festivals was iedereen blij om terug te keren naar onze fluorescerende polsbandjes, het kamperen (voor de avonturiers) en ons spectaculaire gezwaai. Helaas zijn deze evenementen ook het toneel van seksuele intimidatie. Hoewel steeds meer festivalgangers en organisatoren goede gewoontes aannemen, is het noodzakelijk het grote publiek bewust te maken van deze agressie.   

Plan International België was erbij om festivalgangers bewust te maken van seksuele intimidatie via een leuke activiteit: het haar kleuren. Vind meer info en foto's op onze sociale netwerken. Lees deze blog in afwachting van de volgende festivalzomer:Onze 3 tips voor een topfestival!  

 

Dit waren de 5 thema’s van 2022 die jullie het meeste bijblijven. Als u het werk van Plan International België onder de aandacht wilt brengen, aarzel dan niet om deze blog te delen! 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!