De kinderen entertainen is voor velen nu een fulltime bezigheid geworden... en dat in een tijd waarin we aangespoord worden om zoveel mogelijk binnen te blijven. Wij lijsten hieronder enkele leuke ideeën op die je samen met je kinderen kan doen. 

1. Een digitale tentoonstelling voor oma en opa

Tekening inkleuren

Hangen jouw muren, deuren en ramen ook al vol met tekeningen van je kleinste kapoenen en vind je nergens nog een plekje voor het zoveelste kunstwerkje? Stel de tekeningen dan online tentoon en laat je familie en vrienden bieden op hun favoriete tekening. Die kunnen jullie dan achteraf versturen via de post en op die manier heel wat muren opfleuren.  

2. Belletje trek met een hartverwarmende boodschap

Koekjes bakken

Heb je thuis een kleine chef-kok rondlopen? Pak de boter, de bloem en de andere ingrediënten erbij en bak samen de lekkerste koekjes. Proef – uiteraard – eerst even voor, maar verras nadien de hele straat met een zakje versgebakken koekjes aan de deurklink. 

Wil je graag iets extra doen? Een hartverwarmende boodschap aan het zakje hangen doet zeker deugd dezer dagen. Enkele tips:

  • Veel ouderen kunnen momenteel niet naar de winkel. Hang er voor hen een briefje aan met je telefoonnummer en stel voor om ook voor hen wat extra boodschappen mee te nemen.
  • Ook de kleinsten onder ons blijven beter binnen. Bedenk samen met je zoon of dochter leuke doe-opdrachtjes voor binnen voor de kinderen uit de buurt, en bevestig ze aan de koekjes. Een creatief tijdverdrijf voor jouw kinderen, maar ook de andere mama’s en papa’s zullen je ongetwijfeld dankbaar zijn.
  • Een mooie tekening kan iedereen wel opbeuren, jong of oud. Haal de potloden, verfborstels en stempels naar boven en laat jouw kleine Picasso zijn/haar ding doen.

 Let wel: Het is natuurlijk niet de bedoeling om een praatje te slaan met de hele buurt. Steek de koekjes in een zakje en hang ze met een touwtje aan de deurklink of plaats ze op de stoep voor de deur. Een originele versie van belletje trek, niet? 

3. Een eigen Superplan op poten zetten

Kleurrijke ballonnen

Het voorlaatste idee is voor de kinderen die niet stil kunnen zitten, die boordevol goede ideeën zitten en waarin kleine wereldverbeteraars verscholen liggen. Een Superplan op poten zetten is voor hen een fluitje van een cent. Maar hoe begin je eraan?

  1. Laat jouw kind(eren) een originele actie bedenken. Geen idee is te gek: een online rommelmarkt, een virtueel verjaardagsfeest (voor hun verjaardag die ze nu jammer genoeg moeten binnen vieren) of een lekkere koekjesverkoop. Waarschijnlijk hebben zij nog gekkere ideeën die ze binnen kunnen uitvoeren!
  2. Registreer de actie van jouw kind(eren) op Superplan.
  3. Breng jouw familie en vrienden op de hoogte van het geweldige Superplan van je kind(eren) via de telefoon, sociale media, …

De opbrengst van die geweldige actie? Die investeert Plan International België onder andere in een gezonde start in het leven, kwalitatief onderwijs en de strijd tegen kindhuwelijken. Want zeker nu, tijdens een gezondheidscrisis, krijgen kinderen en vooral meisjes het vaak het hardst te verduren. Ook al lijken kinderen minder last te hebben van COVID-19 dan volwassenen, toch zal de pandemie de omgeving waarin kinderen opgroeien en zich ontwikkelen enorm beïnvloeden. Zorgverleners of ouders die ziek worden of sterven, het wegvallen van inkomsten van de ouders, sluiting van de scholen, verhoogde risico op seksueel geweld,... 

Het is dus belangrijk dat we blijven opkomen voor de rechten van kinderen en de gelijkheid van meisjes overal ter wereld. Doet jouw kleine Superplanner mee?

 

4. Maak duidelijke afspraken

Heel wat ouders krijgen nu ook de rol van leercoach toegewezen nu scholen zijn gesloten. Dit is voor iedereen een aanpassing. Neem daarom de tijd om samen een werkwijze uit te stippelen die het best werkt voor jullie. Thuis leren moet vooral leuk blijven, zodat het voor kinderen, jongeren en ouders vol te houden is. Als ouder is het belangrijk om de druk niet te hoog op te voeren en structuur te voorzien voor hen. Wissel het schoolwerk af met voldoende ontspanning. Voor meer tips, lees: 

Thuiswerken...met kinderen! Hoe doe je dat? Dit zijn enkele tips’ en ‘Offline thuiswerken met kleuters en lagere school kinderen’.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!