Vul een waterballon, stop hem onder je trui, maak je voet vast aan die van een vriend die uitgedost is met dezelfde attributen en vertrek voor een parcours vol obstakels door het bos!

Dit is maar één van de vele opdrachten die een twintigtal jongeren, meisjes én jongens, uit Chatalengo - een streek in El Salvador - voorgeschoteld kregen tijdens een workshop over tienerzwangerschappen. Elk aspect van het fenomeen tienerzwangerschap komt aan bod.

Zo'n workshop komt in El Salvador niet ongelegen. Het land telt het grootste aantal jongerenzwangerschappen van Centraal Amerika. Grootste oorzaak: een gebrek aan informatie.

Informatie over seksualiteit om zwangerschap te voorkomen

Het gebrek aan goede informatie is één van de belangrijkste redenen waarom zo'n groot aantal meisjes voor hun 18de moeder worden in El Salvador. Vooral in de meer afgelegen en arme regio's is het probleem enorm. Familiale planning is er nog volop taboe en het gebruik van voorbehoedsmiddelen wordt als iets negatiefs beschouwd. Resultaat: jonge meisjes worden op een dag zwanger wakker en weten totaal niet hoe dit hen is overkomen. Daarna zijn de opties beperkt. Er staan gevangenisstraffen op het afbreken van zwangerschappen, zelfs als het leven van de moeder in gevaar is of als de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting.

Interactieve workshops

In een school in het departement Chalatenango, geeft een project van Plan International een antwoord op de vele vragen van jongeren: hoe kan je veilig vrijen? Wat doe je als je denkt dat je zwanger bent? Wie kan ik aanspreken? Kan ik mijn studies verder zetten? Dankzij interactieve workshops beseffen jongeren hoe de vork aan de steel zit en kunnen ze bewuste beslissingen maken over hun lichaam en hun leven. De ontspannen en open sfeer van de workshop zorgt ervoor dat jongeren zich durven uiten. Ze verlaten de ludieke training een heel pak wijzer en beseffen dat het onderwerp niet licht mag worden opgevat. Het project heeft alvast goede resultaten: het aantal zwangerschappen bij jongeren is er het laagst van de regio. 

Tienerzwangerschappen wegen vooral heel zwaar door op het leven van meisjes. Jouw steun helpt om hen te informeren, kansen te geven, te groeien en later zelf familiekeuzes te maken. 

 

Onderwijs maakt het verschil

Maria Fidelina Guerra de Fuentes, directrice van een plaatselijke school, stelt vast dat niet alleen het gebrek aan informatie, maar ook de studievooruitzichten een directe invloed hebben op het aantal tienerzwangerschappen.

Deze jongeren weten dat hun kansen op universitaire studies nihil zijn. Het is dan ook niet te verwonderen dat ze niet gemotiveerd zijn om te studeren. Ze stoppen in grote getale met school nog voor de tweede cyclus van de middelbare school. Niet zelden is dat omdat ze zwanger zijn. Gelukkig hebben we dit jaar maar één meisje van 15 die de school om die reden heeft verlaten. Zonde is dat...

Zwangerschap, rechten en gelijkheid tussen jongens en meisjes

De interactieve workshops van Plan International kaarten niet alleen tienerzwangerschappen aan. Ook kinder- en jongerenrechten komen aan bod, net als gelijkheid tussen jongens en meisjes. Het is van cruciaal belang om jongens net zo intens bij het project te betrekken als meisjes.

Ook jongens nemen deel aan de interactieve workshop van Plan International over seksualiteit en tienerzwangerschappen

Dit soort acties zorgen ervoor dat meisjes weten waarom en hoe ze een tienerzwangerschap vermijden en dat er minder aanrandingen, agressie en geweld wordt gebruikt tegen meisjes en jonge vrouwen in El Salvador.

Geef samen met Plan International kansen aan jongeren om zelf hun leven te bepalen: word Plan Ouder.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!