Naar aanleiding van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen, willen we eraan herinneren hoe cruciaal het is om elke vorm van geweld tegenover vrouwen te bestrijden. 2022 zat vol met politieke gebeurtenissen die vrouwenrechten deden wankelen.

Van de oorlog in Oekraïne tot de revolutie in Iran, de voedselcrisis in de hoorn van Afrika tot het terugroepen van het recht op abortus in de Verenigde Staten: het is fundamenteel om te herhalen dat elk meisje en elke vrouw vrij keuzes moet kunnen maken. 

Plan International werkt samen met jonge meisjes en de gemeenschappen waarin ze leven om op te volgen dat onze werking de meest prangende problemen aanpakt. De meisjes zelf worden volop betrokken bij onze projecten. Op deze dag delen we graag enkel van hun verhalen. 

Veiligere steden in België 

Om seksuele intimidatie op straat tegen te gaan, organiseerden we Safer Cities-projecten in steden wereldwijd. De 16-jarige Ayame was één van de jongerenambassadeurs die in Gent een rapport met aanbevelingen overhandigde aan de burgemeester. Daardoor zijn er daar intussen bystander-trainingen georganiseerd en was er een meldpunt voor straatintimidatie te vinden op de Gentse Feesten. 

Een leven opnieuw uittekenen in het buitenland 

De 16-jarige Katy is één van de vele vrouwen, kinderen en oudere mensen die Oekraïne ontvluchtten nadat Rusland het land binnenviel. Haar mama hoorde sirenes en besloot de stad waar ze woonden te verlaten uit schrik voor bombardementen. Samen met haar is Katy per trein onderweg naar Boekarest. Ze heeft al een 7 uur durende treinrit achter de rug, meteen ook de eerste keer dat ze buiten Oekraïne kwam. Wat er nog zal gebeuren onderweg of waar ze zullen kunnen slapen is koffiedik kijken. Maar voorlopig voelt ze zich oké. “Roemenië voelt een beetje zoals thuis. Meteen nadat we van de trein kwamen, waren er mensen die ons wouden helpen. De jonge vluchtelingen helpen elkaar allemaal.” Ze maakt zich zorgen om haar vrienden, liefje en kat, die ze in Oekraïne moest achterlaten en hoopt dat ze haar plan om een tattoo artist te worden ooit nog kan verderzetten.  

 

Katy

Tot elk meisje vrij is 

De actualiteit lijkt weinig hoopgevend. Vele meisjes wereldwijd lopen het risico om met onveilige situaties in aanraking te komen en hebben niet de vrijheid om onderwijs te volgen of te kunnen bouwen aan hun toekomst. Toch blijven we doorgaan met Plan-projecten, tot elk meisje zich veilig voelt om haar plannen waar te maken. 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!