Dankzij het WK krijgt het mannenvoetbal massa’s aandacht. En terecht. We supporteren allemaal mee voor de derde plaats van onze Duivels! Maar tussen de matchen door voorzien we je met plezier van enkele wist-je-datjes over voetbal en meisjes.

  • ​​​​​Volgens de Koninklijke Belgische Voetbalbond zijn er de voorbije vier jaar in België 15.000 speelsters bijgekomen.
     
  • Terwijl het meisjes-en vrouwenvoetbal in opmars is, besliste RSC Anderlecht in april bijna om de vrouwenploeg om financiële redenen op te doeken. Het regende negatieve reacties en uiteindelijk kwam het zo ver niet. Reactie van Imke Courtois: “Vrouwenvoetbal is aan een opmars bezig, mede dankzij de Red Flames. Heel veel mensen zetten zich stilletjes aan achter vrouwenvoetbal. Ik denk niet dat de voorzitter verwacht had dat er zo'n reactie op zou komen van de mensen.”
     
  • Vrouwen in het voetbal krijgen steeds meer aandacht in de media. Het gaat veel vaker dan enkele jaren geleden over onze Red Flames, speelsters als Tessa Wullaert zijn bijzonder populair, en Imke Courtois en Heleen Jacques blinken uit als voetbalcommentator.
     
  • In Noorwegen verdienen voetbalvrouwen die voor de nationale ploeg spelen evenveel als hun mannelijke collega’s. Daar is België nog lang niet…
     
  • Investeren in meisjesvoetbal loont. Daardoor doen de Engelse speelsters het heel erg goed. Ze bereikten de halve finales op het WK in 2015 en op het EK in 2017. En guess what? 5 jaar geleden kwamen 5.000 naar de Women’s FA Cup (nationale bekercompetitie) kijken, dit jaar 40.000!
     
  • De wereldberoemde club Chelsea FC – waarin onze Eden Hazard en Thibaut Courtois spelen - is partner van Plan International UK. De club besliste onlangs dat ze het niet meer zullen hebben over ‘het eerste elftal’ wanneer het over de mannenploeg gaat.
     
  • Zelf hebben wij een partnership met de Belgian Red Flames. Aline Zeler en Julie Biesmans zijn de ambassadeurs van dat parntership.
     
  • Een belangrijk weetje over voetbal en vrouwen iets verder van huis: onlangs mochten Iraanse vrouwen voor het eerst in bijna veertig jaar een match bijwonen in het voetbalstadion.
     
  • Voetbal maakt meisjes sterker, niet alleen letterlijk. In verschillende landen heeft Plan International voetbalprojecten. Wanneer meisjes voetballen, krijgen ze meer aanzien en worden stereotypen verbrijzeld. Maar de voetbaltrainingen zijn ook het ideale moment om workshops te organiseren: over opkomen voor jezelf en thema’s als kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. De aanpak werpt vruchten af!

Veel meer over dit alles lees je in een recent en heel interessant overzicht van Rosa vzw!

Adeline: "Een sterke vrouw is iemand die positief ingesteld is"

Adeline nam deel aan het voetbalproject voor meisjes in Benin, ze werkte mee aan de foto expo "Allemaal gelijk, of niet?" en strijdt actief voor gendergelijkheid in haar gemeenschap.

 

Investeer in meisjesrechten

Meisjes en jonge vrouwen in Benin willen met hetzelfde respect behandeld worden als jongens. Ze willen iets bereiken in hun leven. Door tradities, gebruiken en armoede hebben ze een lagere status dan hun broers. Zij mogen immers onbezorgd voetballen, terwijl meisjes een moederrol krijgen aangemeten en moeten helpen in het huishouden, ver weg van de schoolbanken of hun eigen dromen. Dankzij het team van Plan International en haar partners overwinnen deze meisjes obstakels die gelijkheid in de weg staan ... en dat doen ze via sport! Je kan hen helpen door onze projecten te steunen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!