Trang is een 14-jarig meisje uit Hanoi. Ze doet mee aan het Champions of Change project van Plan International Vietnam dat seksuele intimidatie in de openbare ruimte wil aanpakken. 

Generatiekloof is een grote hindernis voor gendergelijkheid

Trang doet sinds 2 jaar mee met het project van Plan International Vietnam tegen seksueel geweld. Ze werd lid omdat ze de manier waarop voornamelijk de oudere generaties over meisjes en vrouwen denken wil veranderen. 

Ik vind dat meisjes en jongens gelijk zijn, altijd en overal. Vroeger moest ik altijd alle huishoudelijke taken opnemen, terwijl mijn broer naar de televisie keek. Nadat ik er met mijn mama en grootmoeder over heb gepraat dat dit niet eerlijk is, helpt hij nu af en toe mee.

Ontdek het #safercities project in Vietnam

Ik wilde mijn familie tonen dat meisjes hetzelfde kunnen doen als jongens. Ik schoolde mijn technische vaardigheden bij en ben een kei in wiskunde. Als nu de afstandsbediening van de televisie stuk is, ben ik diegene die de herstellingen doet. Mijn ouders waren eerst verbaasd maar ook erg trots.

Hanoi: een safer city voor meisjes en jongeren

In steden als de Vietnamese hoofdstad Hanoi hebben meisjes een pak meer mogelijkheden dan op het platteland. Aan de andere kant lopen ze er een veel groter risico op intimidatie en op misbruik. Trang sloot zich aan bij het Champoins of Change project van Plan International Vietnam nadat ze werd lastiggevallen door een man op weg naar school. Door er samen met andere jongeren over te praten en zich te wapenen tegen seksuele intimidatie, is ze niet meer bang. 

We werken samen met tienermeisjes, buschauffeurs en controleurs om bussen veiliger te maken in Hanoi, zodat meisjes zich veilig door de stad kunnen verplaatsen. 

INVESTEER IN MEISJESRECHTEN

Seksueel geweld en seksuele intimidatie moeten stoppen. Steun de acties van Plan International zodat meisjes en jongens over de hele wereld zij vrij in de stad kunnen bewegen, vrij van gendergerelateerd geweld en vooroordelen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!