Opnieuw wordt Indonesië geteisterd door een zware natuurramp. Amper een maand na de aardbevingen op Lombok, werd het eiland Sulawesi (Celebes) getroffen door een aardbeving en daaropvolgende tsunami. De chaos is enorm en er vielen meer dan 2.000 doden. Samen met de andere leden van het Consortium 12-12 lanceert Plan International een noodhulpoproep.

 

 

De precieze gevolgen van de tsunami zijn nog onduidelijk. Feit is dat het aantal slachtoffers met de minuut stijgt. Volgens de laatste update van de Indonesische overheid zijn er intussen meer dan 2.000 doden geteld. Er zijn ook duizenden zware gewonden en tienduizenden mensen zijn gevlucht. Naar schatting werden meer dan 1.5 miljoen mensen getroffen door de natuurramp. Je kan helpen door een gift te doen via het Consortium 12-12.

Plan International werkt al 49 jaar in Indonesië. Omdat het land wel vaker met natuurrampen wordt geconfronteerd, hebben onze teams er ervaring met noodhulp. Plan International organiseerde acties om kinderen te beschermen na de aardbevingen op Lombok, Aceh en na de uitbarsting van de vulkaan Merapi.

Dini Widiastuti, directeur van Plan International in Indonesië:

Op dit moment is het moeilijk om de exacte draagwijdte van deze ramp te kennen, want het is onmogelijk om met sommige regio's te communiceren. Wel is het duidelijk dat de kinderen die slachtoffer zijn bijzondere bescherming nodig hebben, vooral zij die hun familie hebben verloren. 

Zo snel mogelijk bescherming bieden

In de regio's Donggala en Palu heeft Plan International geen projecten. Onder de slachtoffers zijn er dus ook geen Plan Kinderen. Toch heeft Plan International Indonesië meteen een team ter plaatse in Sigi, Donggala en Palu gestuurd om de noden te evalueren. Er werden al meer dan 1000 hygiënekits en 1000 tenten verstuurd. Hulp zal tot stand komen in coördinatie met andere organisaties. De focus van Plan International ligt op de bescherming van kinderen, en in het bijzonder van meisjes en jonge vrouwen. Zij zijn in noodhulpsituaties vaak extra kwetsbaar.

Dini Widiastuti: 

In Jakarta staan noodhulpgoederen klaar voor verzending. Het gaat om water, tenten, schoolmateriaal en hygiënekits. Het eerste noodhulpteam heeft in afwachting van verdere acties al drinkbaar water, voedsel en tenten mee waar jonge mama's hun baby's zullen kunnen voeden en waar meisjes zich veilig kunnen wassen en verzorgen.

In februari 2019 heeft het noodhulpteam van Plan International al:

  • zonne-ernergielampen en tenten uitgedeeld aan 1991 gezinnen
  • 200 leraren (124 vrouwen en 76 mannen) een workshop gegeven over onderwijs in noodsituaties en 1.042 schoolkits verdeeld
  • opleidingen gegeven over psycho-sociale ondersteuning, kinderbescherming en hereniging aan 129 leerkrachten
  • recreatieve activiteiten georganiseerd voor 3.221 kinderen (1.767 meisjes en 1.454 jongens)
  • 2.715 hygiënekits en 1.860 waterfilters verdeeld en families gesensibiliseerd over het belang van goede hygiëne 

In totaal hebben 6.054 gezinnen (3.266 meisjes, 3.057 jongens, 3.344 vrouwen en 3.395 mannen, of 13.042 mensen) noodhulp gekregen van Plan International.

Indonesië 12-12: SAMEN MEER LEVENS REDDEN

Plan International België lanceert een noodhulpoproep als lid van het Consortium 12-12. Het Consortium bestaat uit zeven leden: Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Plan International België, Rode Kruis België en Unicef België.

Door samen een oproep te lanceren, dalen de kosten voor fondsenwerving van de individuele leden en kan een groter deel van de ingezamelde giften naar de noodhulpacties zelf gaan.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!