Hartsvriendinnen Maiy (17 jaar) en Sonephet (20 jaar) uit Laos delen als sinds hun tienerjaren dezelfde droom: les geven aan jongeren.

Zelf hebben ze nooit hun diploma gehaald omdat ze hun handen uit de mouwen moesten steken op het veld om zo hun familie in leven te houden. Als animatrices in de lokale kleuterschool verdienen ze nu hun brood, maken ze hun kinderdroom waar en geven ze de allerkleinsten van hun dorp de kans die zij niet hadden: zich al spelend voorbereiden op het eerste leerjaar.

Vooruitgang op enkele maanden tijd

Sinds september 2016 bevorderen de twee vriendinnen de vaardigheden van 9 kleine meisjes en 7 jongens uit hun dorp. De eerste schooldag stonden ze met trillende handen voor de groep deugnieten. Maar, dankzij de vorming van Plan rond opvoeding en gendergelijkheid staan ze zelfverzekerder in hun schoenen.

Maiy vertelt:De kinderen pikken zeer snel nieuwe dingen op. Ik geniet ervan om ze te entertainen en nieuwigheden te laten ontdekken. Er is een groot verschil op te merken sinds de start van het schooljaar: de leerlingen zijn veel zelfzekerder. In het begin meden jongens en meisjes elkaar. Vandaag speelt en leert iedereen samen.

Al dansend en zingend leren

Tot groot jolijt van de kleintjes gebruiken Maiy en Sonephet zang en dans om nieuwe dingen aan te leren, respect te hebben voor elkaar en hun ouders, en te luisteren in de klas! Omdat het een klein dorp is, zien de twee vrijwillige animatrices de kinderen ook openbloeien buiten de schooluren. Sonepeth is blij dat haar jongste zus een van haar leerlingen is. Ze is dan ook super trots om te zien dat, alles wat ze op school geleerd heeft, ook thuis omzet in de praktijk.

Betere vooruitzichten voor de hele gemeenschap

Maiy en Sonephet krijgen een kleine som voor het onderwijzen van de kinderen uit hun dorp. Ze geven beiden de helft aan hun ouders en sparen de andere helft om te investeren in hun toekomst. Sonephet haalt haar inspiratie bij haar mama.

Mijn mama is mijn idool. Ze heeft oneindig veel geduld en doet alles voor haar familie. Ik wil haar voorbeeld volgen en voor haar zorgen zoals zij doet voor mij.

De ouders van Maiy en Sonephet werken in een bananenplantage waar de werkomstandigheden verre van ideaal zijn. Ze wensen hun dochters dan ook een andere toekomst toe. Ze zijn apetrots dat hun dochters een nuttige bezigheid hebben dat ook nog wat geld opbrengt voor de familie, maar ook betere perspectieven biedt voor hun toekomst en die van de kinderen van het dorp.

Kinderen voorbereiden op school

Het project wil de allerkleinsten een goede start in het leven bieden. Plan België wil ervoor zorgen dat kinderen uit de meest afgelegen gebieden uit het land zich optimaal kunnen voorbereiden op het eerste leerjaar en later hun wildste dromen kunnen waarmaken. In Bokeo doen we dit door nieuwe speelruimtes te openen in 10 dorpen waar jongens en meisjes al spelend kunnen leren. Momenteel nemen 300 kleuters van 3 tot 5 jaar en hun ouders deel aan het project. Meer over het project 'Kleuteronderwijs voor kinderen uit minderheidsgroepen'

Investeer in onze projecten

 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!