De Antwerpse Universiteit heeft een nieuwe rector gekozen. Het zou een echt krantenartikel kunnen zijn, en vandaag was het voor Mayada (23) ook realiteit.

Mayada, een geboren rector

Vandaag trok Mayada Srouji (23 jaar) de rectorstoga aan van de Universiteit Antwerpen. Ze trad zo een dag in de voetsporen van rector Herman Van Goethem en het leek wel of ze nooit iets anders had gedaan.

Werkvergaderingen, meetings, toespraken, … allemaal vaardigheden die Mayada onder de knie moest hebben voor haar Take Over. Geen sinecure, maar Mayada zette zelfverzekerd door. Ze is dan ook best wat gewoon. Als masterstudente Gender en Diversiteit en actief redactielid van het online nieuwsplatform MVSLIM ondervind ze dagelijks wat multitasken, prioriteiten stellen en overleggen is.

 

Girls Take Over

Mayada leidde op haar dag als rector van de UA een werkvergadering over onder meer gender en diversiteit – onderwerpen die naadloos op haar studie aansluiten – en sprak een enthousiaste groep studenten toe die klaar was voor het aftrappen van een nieuw badmintonseizoen.

De actie van Mayada kadert binnen de wereldwijde Girls Take Over van Plan International, waarbij honderden meisjes voor één dag een belangrijke post innemen in de politieke, sport- of academische wereld. Plaatsen waar vooralsnog grotendeels mannen het voor het zeggen hebben.

Met onze Girls Take Over actie willen we niet alleen aanklagen dat vrouwen in de hele wereld nog lang niet in alle echelons als gelijke beschouwd worden, we willen ook een voorbeeld stellen: meisjes, mik hoog, want je kan het!

Mayada Srouji (23)

Ook de Universiteit van Mons gaf de rectorstoga door aan een meisje. Yasmine kaartte het gebrek van vrouwen in de academische wereld aan.

Hoe meisjes in leidersposities de wereld kunnen veranderen? Dat lees je hier

Volg op de Live Blog alle Take Overs in België

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!