Op 14 maart raasde cycloon Idai over Mozambique, Malawi en Zimbabwe met een enorme ravage en duizenden slachtoffers tot gevolg. Onze lokale noodhulpteams werken samen met de nationale regeringen en humanitaire organisaties om eerste hulp te bieden aan de slachtoffers. Tot overmaat van ramp kwam eind april een nieuwe en nog krachtigere cycloon, Kenneth genaamd, aan land, dicht bij de Mozambikaanse stad Pemba. De gevolgen hiervan zullen in de komende dagen en weken duidelijk worden.

MILJOENEN MENSEN GETROFFEN

Idai was een enorme ramp, die naar schatting 3 miljoen mensen trof. Volgens de laatste cijfers zijn er minstens duizend dodelijke slachtoffers, en er zijn nog steeds een honderdtal vermisten. Er zijn voorlopig 602 doden te betreuren in Mozambique, 344 in Zimbabwe en 59 in Malawi.

Plan International is al meer dan 10 jaar aanwezig in de regio, en was dan ook snel ter plaatse om hulp te bieden. De bilan blijft evenwel zwaar, met op het hoogtepunt naar schatting 1,6 miljoen kinderen die nood hadden aan humanitaire hulp. Intussen zijn er daarenboven enkele duizenden gevallen van cholera in Mozambique bevestigd. Onze noodhulpteams prioriteren er drinkbaar water en degelijke sanitatie, om verdere uitbraak in te dijken. Ook acute diarree en hepatitis eisen hun tol.

Veel landbouwgrond spoelde weg en vee werd meegesleurd door de kolkende massa, waardoor voedselvoorziening in het gedrang komt. Duizenden gezinnen zijn ontheemd omdat hun dorp volledig weggevaagd is door de overstromingen.In de drie landen telden onze teams duizenden zwaar beschadigde of zelfs volledig verwoeste huizen, scholen en bruggen. De Wereldbank raamt de kosten voor heropbouw in Malawi, Mozambique en Zimbabwe op minstens 2 miljard dollar.

Kinderen bij hun vernielde school in Mozambique

 

Het aantal mensen dat in tijdelijke opvangplaatsen woont, neemt intussen gestaag af, en Plan International zet zich in om scholen zo snel mogelijk opnieuw operationeel te maken, en educatief materiaal beschikbaar te stellen.

Noodsituaties leiden vaak tot de ineenstorting of beschadiging van reeds kwetsbare water- en sanitaire systemen. Dit verergert de risico's waaraan de getroffenen worden blootgesteld. Kwetsbare personen zoals kinderen, jonge vrouwen, ouderen en mensen met een handicap lopen een verhoogd risico. - Anne C. Hoff, Directrice Plan International Mozambique

Ook Plan Kinderen werden in verschillende gradaties getroffen door de ramp. Onze collega’s ter plaatse stellen alles in het werk om iedereen te contacteren en vast te stellen welke noden zij hebben. We kunnen wel bevestigen dat er geen Plan Kinderen zijn omgekomen door Idai.

HOE BIEDT PLAN INTERNATIONAL HULP?

Plan International plaatst de veiligheid en bescherming van kinderen in noodsituaties centraal, met een bijzondere aandacht voor gendergelijkheid.

Onze lokale teams bieden hulp op het gebied van onderdak, watervoorziening, sanitair en hygiëne. Om tegemoet te komen aan de onmiddellijke behoeften van de bevolking verdeelt Plan International reeds producten zoals dekens, muskietennetten, waterzuiveringskits, hygiënesets, en voedselpakketten.

Enkele voorbeelden:

  • 654 huishoudens in Malawi hebben chloor gekregen om water te zuiveren
  • Meer dan 500 huishoudens in Zimbabwe hebben voedsel en veilig drinkwater gekregen
  • Meer dan 2.000 mensen in Mozambique, onder wie 1000 kinderen, hebben veilig onderdak gevonden in opvangcentra van Plan International

In Mozambique werden er ook vijf ton dekzeilen gebracht voor mensen die dakloos geworden zijn in Beira en het district Buzi. De zeilen zullen ook worden uitgedeeld aan scholen die verwoest zijn door de cycloon.

De levering van dekzeilen op de luchthaven van Beira.

 

Nu het water gezakt is, hopen veel families terug te kunnen keren naar hun huizen. Vaak zijn deze echter weggespoeld. De dekzeilen zullen hen helpen om hun huizen herop te bouwen en een nieuwe start te nemen.- Tambuzgani Msiska, Disaster Risk Reduction and Response Manager

Onze teams hielpen bij het inrichten van opvangkampen, en zorgen ervoor dat er hier aan de noden voldaan wordt, inclusief de behoeften van zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Adolescente meisjes krijgen ‘dignity kits’: pakketten met ondergoed, herbruikbaar maandverband, een emmer en zeep. In Mozambique trainde Plan International daarenboven 127 vrijwilligers, die seksueel geweld en misbruik in tijdelijke opvangplaatsen in kaart brengen en aankaarten bij de autoriteiten.

We zorgen ervoor dat we de specifieke behoeften van tienermeisjes in kaart brengen en integreren ze in onze acties. Onze prioriteit is om zo veel mogelijk aan deze behoeften te voldoen, zowel via hun bescherming als door de verdeling van “dignity" kits. - Stuart Katwikirize, Regionale Directeur Noodhulp Plan International

Plan International helpt bij de bedeling van drinkbaar water in Zimbabwe

 

Naast het voorzien in eerste levensbehoeften, ondersteunen we ook de zoektocht naar en redding van mensen die vastzitten in overstroomde gebieden. Met motorboten van 12 meter kon Plan International heel snel in actie komen. Samen met de lokale organisatie Association of Friends and Youth of Govuro hebben we honderden geïsoleerde kinderen en hun gezinnen in veiligheid gebracht.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!