Diep in het Andesgebergte in Ecuador, in de provincie Chimborazo, woont de 17-jarige Gladys. Haar droom is om ooit arts te worden. Haar vader Francisco doorbrak dus een taboe en spreekt – anders dan andere ouders van het dorp – open met zijn kinderen over seksualiteit en zwangerschappen. 

Tienerzwangerschappen en geweld 

Wat papa Francisco doet, is erg relevant in een regio waar 15 % van de tienermeisjes zwanger wordt. Tienermoeders stoppen dan met school om voor hun baby te zorgen en hebben een behoorlijk hard leven voor de boeg. Heel wat ouders hebben het moeilijk om met hun tieners te praten over seksualiteit, wat maakt dat veel jongeren helemaal onwetend zijn over het plannen van een gezinsleven.  

Wanneer meisjes zwanger worden, krijgen ze vaak te maken met huiselijk geweld, niet zelden door hun ouders. Een studie van Plan International Ecuador over geweld tegen meisjes maakt duidelijk dat jonge vrouwen tienerzwangerschappen automatisch associëren met geweld, onvrijwillige seks en ‘blauwe ogen’. 

Heel wat vrouwen hier hebben niet gestudeerd. Ze trouwen snel en hebben vaak af te rekenen met gewelddadige echtgenoten. De gelijkheid tussen vrouwen en mannen is ver te zoeken. Vaak beweren jongens dat ze niet de vader van het kind zijn, en blijft de jonge mama met het kind achter.

Gladys, 17 jaar 

Informatie kan levens redden 

Gladys en Francisco willen daar verandering in brengen en sloten zich aan bij het Teenage Pregnancy Free Zones programma van Plan International. Ze vormen nu een team om jongeren en ouders te informeren.  

Francisco volgt bij Plan International een training als gezondheidsvrijwilliger. Zo zal hij in nood levensreddende zorgen kunnen bieden aan de piepjonge moeders en hun baby’s. Als je bedenkt dat bevalling en zwangerschap wereldwijd de grootste doodsoorzaken zijn bij meisjes tussen 15 en 19 is dit geen overbodige luxe. 

Gladys is dan weer – samen met 325 andere jongeren – lid van een jeugdclub waar ze het tweewekelijks hebben over het voorkomen van zwangerschap, seksualiteit en gezinsplanning. Ook leren ze over gezonde relaties, seksueel misbruik en SOA’s. Regelmatig loopt ze met haar vrienden langs in het lokale gezondheidscentrum om gratis anticonceptiemiddelen op te pikken.  

Waarom dit voor hen zo belangrijk is? Daar is Gladys duidelijk in.

We moeten studeren, een diploma halen en naar de universiteit gaan. Wie hier zwanger wordt, moet voortaan thuis blijven. Ook ik wil ooit een gezin, maar niet voor ik mijn droom heb waargemaakt om dokter te worden.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!