Suminih is 21 jaar, ze heeft een zoontje van 4 en werkt als leermeisje in een kapsalon. Net als 900 andere jonge Oegandese meisjes uit Kampala kon ze uit de prostitutie stappen na een beroepsopleiding van Plan International.

 

Het verkeerde pad

Zoals bij veel van haar lotgenoten was het nooit Suminihs bedoeling om in de prostitutie aan de slag te gaan. Ze rolde er stap voor stap in toen ze in het vierde middelbaar zat. 

Samen met mijn vriendinnen profiteerde ik volop van het leven, we gingen feesten en dansen. Regelmatig gingen we naar een dancing in onze wijk, zonder te beseffen dat dat een bordeel was.

Ze leefde in een arme wijk, in een arme familie en slapen met mannen was voor Suminih een manier om te betalen voor huur, kleren en eten. Ze ontving soms 5 tot 6 mannen per dag:

Sommige betaalden niet, andere sloegen ons, nog andere beroofden ons van het weinige dat we hadden. Na enkele maanden bleek ik zwanger. Ik weet niet wie de vader van mijn kind is.

Een goede opleiding

Alleenstaande mama en een job als prostituee. Suminih wilde uit haar moeilijke situatie weg, maar wist niet waar ze moest beginnen. Via een vriendin ontdekte ze in haar wijk het project van Plan International waarmee meisjes uit de prostitutie worden gehaald.

Mijn vriendin stelde voor om mee te gaan naar het kapsalon waar zij haar opleiding volgt. Ik had een gesprek met de bazin. Ze legde me uit hoe het project in elkaar zat. Ik greep de kans met beide handen: mijn droom realiseren om kapster te worden en tegelijk mijn zoontje een ander leven bezorgen.

Jonge mama's helpen slagen

Suminih is opgelucht dat haar zoontje nu op een andere manier kan opgroeien en dat hij fier kan zijn op haar. Maar wie past er op hem terwijl zij haar opleiding tot kapster volgt?

Toen ik hoorde over het ‘Kamu Kamu’-centrum was ik helemaal overtuigd! Het centrum voorziet opvang voor kinderen van meisjes zoals ik. Dat geeft me de kracht en de moed om door te zetten. Ik kan me ten volle concentreren op mijn opleiding zonder dat ik me zorgen moet maken over mijn zoontje. Bovendien geeft het onthaalcentrum regelmatig infosessies voor ouders waar ik al heel wat heb opgestoken over een gezonde opvoeding.

Suminih is een gelukkige jonge vrouw. Prostitutie is voor haar verleden tijd, want met haar loon als kapster-in-opleiding kan ze instaan voor haar gezinnetje. Haar zoontje gaat naar school en Suminih hoopt stilletjes dat ze ooit haar droom - een eigen kapsalon - zal kunnen verwezenlijken.

Het project beroepsopleidingen van Plan International

Het PEVUS-project (Partnership for Empowerment of Vulnerable Girls and Women in Urban Slums) voorziet een opleiding voor meisjes en jonge vrouwen in Kampala die seksueel uitgebuit worden omdat ze geen andere bestaansmiddelen hebben. Tot nu toe volgden 900 meisjes een beroepsopeiding van Plan International: kapsters, naaisters, loodgieterij en electronica.

Terwijl ze volop in opleiding zijn, worden de jonge vrouwen een stuk zelfzekerder en die combinatie vergoot hun kansen op de arbeidsmarkt. Een belangrijke sleutel tot succes is in dit project de totaalaanpak (zoals we ook aanbevelen in onze studie over de impact van vakopleidingen op de onafhankelijkheid van meisjes). We focussen niet louter op de opleidingen zelf, maar zorgen bijvoorbeeld ook voor opvang van hun kinderen. We halen zo obstakels weg die in de weg zouden kunnen staan om hun opleiding af te maken. Ze kunnen zich ten volle op de lessen concentreren zonder zich zorgen te maken over hun kinderen.

Ontdek meer info over wat Plan International doet voor meisjes en jonge vrouwen in Oeganda.

Kom in actie voor meisjes, op jouw manier met Superplan

Voel jij je betrokken bij meisjesrechten en wil je jouw steentje bijdragen? Misschien is crowdfunding iets voor jou. 

Gebruik je passie of je creativiteit en mobiliseer je vrienden en familie met jouw eigen fondsenwervingscampagne op www.superplan.be

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!