Doorgaan tot elk meisje vrij is, dat doe je niet alleen. De werking van Plan International is maar mogelijk door de steun van heel wat Plan Ouders, Project Sponsors, corporate partners, vrijwilligers en jongeren. We geven graag een gezicht aan al wie meehelpt achter de schermen. Maak kennis met Filiep Van Geluwe, die Plan Ouder werd nadat een stage in Paraguay een diepe indruk op hem maakte. 

Studeren onder de straatlantaarns 

Filiep (46) uit Zulte studeerde 20 jaar geleden geneeskunde. “Toen ik de kans kreeg om mijn stage in een ziekenhuis in het buitenland te doen, ben ik 3 maanden naar Paraguay getrokken. Nadien heb ik nog een maand rondgereisd door Paraguay en Bolivia. Ik merkte meteen dat mijn medestudenten daar in volledig andere omstandigheden leefden. In Bolivia was er op kot geen elektriciteit, dus studeerden ze ‘s avonds op straat onder de straatlantaarns. In putje winter, met een dikke jas aan, muts en sjaal. Dat doet je toch wel nadenken.”  

Kinderportiers en klassieke genderrollen 

Wat hem het meest raakte, waren de kinderen uit de sloppenwijken die op straat leefden. Omdat ze nauwelijks kansen kregen, moesten ze allerlei jobs aannemen om rond te komen. “Mensen namen straatkinderen in dienst om de poort te openen voor hun auto in ruil voor kost en inwoon. Dat is hier ondenkbaar, dat kinderen gebruikt worden voor dergelijke klusjes en moeten springen als ‘de baas’ claxonneert.” 

Filiep

Ook merkte hij nog een groot verschil in kansen tussen jongens en meisjes, zeker bij de lokale bevolking uit de Boliviaanse Andes. “Ik zag er nog veel meer de klassieke rolpatronen: de mannen gingen werken en de vrouwen bleven thuis. Als meisje werd je  verondersteld om te helpen in het huishouden, de was te doen en een gezin te stichten. Ik denk dat veel meisjes niet de kans kregen om naar school te gaan.” 

Mijn Plan Ouderschap is een manier om iets terug te doen en mijn steentje bij te dragen om de levensstandaard te helpen verbeteren. Ik weet dat de initiatieven van Plan International niet enkel de Plan Kinderen maar de hele gemeenschap vooruit helpen.

Bewustmakende Plan Ouder 

Ondanks de moeilijke omstandigheden waarin ze leefden, ontvingen de mensen die hij ontmoette hem zeer hartelijk. “Ik werd uitgenodigd om bij hen thuis te komen eten. Vooral de moeders waren bezorgd om mij omdat mijn ouders duizenden kilometers verder zaten.” De ervaring bleef hem bij en motiveerde Filiep om Plan Ouder te worden. Plan Ouderschap laat je toe om via een maandelijkse donatie een kind te steunen in één van de 75 landen waar Plan International actief is.  Filiep doet dat intussen al 10 jaar voor een meisje uit El Salvador. “Mijn Plan Ouderschap is een manier om iets terug te doen voor al die mensen en mijn steentje bij te dragen om de levensstandaard te helpen verbeteren. Ik weet dat de initiatieven van Plan International niet enkel de Plan Kinderen maar de hele gemeenschap vooruit helpen.” 

Filiep is zelf ook vader van twee zonen. Die zijn nu 18 en 20 jaar en kwamen via reizen samen ook al in aanraking met andere continenten en leefwerelden. “Ze zijn er zich van bewust dat wij hier vrij verwend zijn doordat we hier geboren zijn, maar dat veel kinderen minder geluk hebben. Mijn oudste zoon Oscar maakte vorige paasvakantie een inleefreis naar Zuid-Afrika, waar hij hielp in een kinderdagverblijf. Zo zetten zij mijn engagement verder.” 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!