Beledigingen, obscene gebaren, fysieke agressie ... in Nueva Prosperina, een buitenwijk van de stad Guayaquil in Ecuador, beperkt seksisme de bewegingsvrijheid van meisjes. Meer en meer jongeren verzetten zich tegen gendergerelateerd geweld en pleiten ervoor dat meisjes op dezelfde manier worden behandeld als jongens. Jhon, 19, is een jonge activist bij Plan International Ecuador. Hij is ervan overtuigd dat dingen moeten veranderen.

Seksisme en stereotypen zijn zeker aanwezig in onze gemeenschap. Ik heb gehoord dat vaders aan hun dochters vertellen dat meisjes thuis moeten blijven, dat het hun plicht is om voor hun broers en zussen te zorgen. Maar ik geloof wel dat die mentaliteit kan veranderen.

Jhon is een jonge activist bij Plan International Ecuador. Via het Safer Cities-project worden hij en andere jongeren die zich inzetten voor gendergelijkheid leiders van een nieuwe generatie die nee zegt tegen seksisme. 

Meisjes en jongens werken samen om komaf te maken genderstereotypen. Dat doen ze via toneelstukken, fotoprojecten gebaseerd op hun ervaringen met seksisme en seksuele intimidatie, en door te praten in hun buurt om het taboe te verbreken. De betrokkenheid van jongens bij de strijd tegen seksisme is onmisbaar: hoewel ze minder worden geconfronteerd met discriminatie, ondervinden jongens ook nadelen van genderstereotypen en vooroordelen. Iedereen wint erbij als meisjes en jongens gelijk worden behandeld.

Video: Jhon vertelt waarom hij zich inzet voor meisjesrechten

Jhon heeft twee kleine zusjes. Hij wil dat ze vrij kunnen opgroeien, zonder discriminatie en geweld.

Mijn grootste droom is dat mijn familie en mijn zussen alle kansen kunnen krijgen. Dat ze kunnen studeren. Dat ze vrouwen kunnen worden naar wie men opkijkt. Dat ze in een gemeenschap kunnen leven waar ze niet bang hoeven te zijn om buiten te komen. 

 

INVESTEER IN MEISJESRECHTEN

Seksueel geweld en seksuele intimidatie moeten stoppen. Steun de acties van de jongerenactivisten van Plan International zodat meisjes en jongens over de hele wereld zij vrij in de stad kunnen bewegen, vrij van gendergerelateerd geweld en vooroordelen. Steun onze projecten

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!