Beledigingen, obscene gebaren, fysieke agressie ... in Nueva Prosperina, een buitenwijk van de stad Guayaquil in Ecuador, beperkt seksisme de bewegingsvrijheid van meisjes. Meer en meer jongeren verzetten zich tegen gendergerelateerd geweld en pleiten ervoor dat meisjes op dezelfde manier worden behandeld als jongens. Jhon en Lady maken deel uit van een nieuwe generatie die nee zegt tegen seksisme.

De acties van Jhon en lady tegen seksisme en seksueel geweld

Jhon en Lady zetten zich elke dag in voor gendergelijkheid en tegen seksueel geweld. Met andere jongeren worden ze de leiders van een nieuwe generatie die nee zegt tegen seksisme. Maatschappelijk werkers en geëngageerde partners van Plan International Ecuador inspireren hen in hun pogingen om de maatschappij van binnenuit te veranderen. Samen, via het Safer Cities-project, zetten meisjes en jongens toneelstukken op, fotoprojecten gebaseerd op hun ervaringen met seksisme en seksuele intimidatie en door te praten in hun buurt om het taboe te verbreken

Lady: "Pas als een meisje luid begint te roepen, grijpen mensen in"

Vol overtuiging om de problemen in haar wijk aan te pakken, legt Lady (19) uit hoe het leven is voor veel meisjes in Ecuador. Stil word je ervan. Maar ook optimistisch. “De weg is lang, maar ik geloof dat wij, jongeren, verandering kunnen brengen.”

Jhon: "Het is mogelijk om stereotypes te doorbreken."

De machocultuur weegt ook zwaar op jongens. Jhon heeft twee kleine zusjes.  Hij wil dat ze vrij kunnen opgroeien, zonder discriminatie en geweld.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!