De tyfoon Molave raasde eind oktober door centraal Vietnam en zorgde voor overstromingen en aardverschuivingen. Li Na, een 14-jarig Plan Kind uit Vietnam vertelt hoe het water de brug waar zij elke dag over wandelt, deed instorten. 

We hielden elkaars handen vast terwijl we naar de brug keken. Het waterpeil was gestegen tot 6 meter. We hoopten dat de brug zou standhouden, maar dat gebeurde niet. Niemand zei een woord, maar ik weet dat iedereen er kapot van was.

 Op de ochtend dat de storm toesloeg, gingen Li Na en haar vriend naar school, maar toen ze daar aankwamen, bleek die gesloten te zijn. Ze besloten om dan terug naar huis te wandelen. De snelste manier om terug thuis te geraken, was via de brug over de Dak Bla rivier. 

Echter, toen ze aan de brug waren stond het water zo hoog dat niemand nog de brug mocht oversteken. Li Na en haar vriend keken toe hoe het water uiteindelijk de brug meesleurde. Ze verkeerden op dat moment in shock, maar werden gelukkig opgevangen door een lid van hun gemeenschap. Daar brachten ze de nacht door totdat het ophield met regenen. 

In Li Na’s dorp wonen er 680 mensen, waaronder 220 kinderen die deel uitmaken van Plan Ouderschapsprogramma. De hangbrug werd dagelijks door honderden mensen en voertuigen gebruikt. Ook kinderen gebruikten die brug dagelijks om naar school te gaan. Nu de brug weg is, moeten Li Na en meer dan 70 andere kinderen nu 10 km over moeilijke wegen reizen om hun school te bereiken. “Vroeger kostte het ons slechts 15 minuten, nu zijn we veel langer onderweg. Velen uit mijn klas zijn gestopt, omdat het te lang duurt en het te gevaarlijk is om de afstand te voet af te leggen”, legt Li Na uit.

zwangere vrouw kijkt naar de kapotte brug

 

Het verlies van de brug heeft een enorme impact gehad om de hele gemeenschap, waaronder de aanstaande moeder, de 23-jarige Y Luy.

Ik kon vroeger gemakkelijk naar het medisch centrum, maar nu moet ik andere wegen gebruiken. Ik heb gehoord dat het gevaarlijk is door de landverschuivingen, dus de hele familie maakt zich zorgen.

De aardverschuivingen hebben de wegen beschadigd en slechts een deel werd hersteld. Dorpelingen zijn nog steeds genoodzaakt om zich te voet zich te verplaatsen of hun fietsen door de modder te duwen om het medisch centrum aan de andere kant van de rivier te bereiken. 

“Ik zou normaal gezien vijf dagen geleden moeten bevallen, maar ik kan niet meer terug naar de medische post. De weg ernaartoe is te gevaarlijk. Ik denk dat ik thuis van mijn kind zal bevallen”, zegt Y Luy.

Tyfoon Molave heeft de provincie Kon Tum voor veel uitdagingen gebracht. Uit een snelle behoefte-analyse door Plan International bleek dat 11 gesponsorde dorpen en ongeveer 7.140 gesponsorde kinderen door de storm zijn getroffen. 19 dorpen werden geïsoleerd en bij meer dan 100 huizen werden daken volledig vernietigd. 30 scholen zijn zwaar beschadigd. 

De brug was niet het enige dat door tyfoon Molave werd verwoest. “Vroeger produceerden we elk jaar 20 zakken rijst waar we zes maanden mee bezig waren. Nu is al onze oogst vernietigd. Onze cassavewortels waren bijna klaar voor de oogst, maar ze zijn nu ook allemaal weg”, vertelt Li Na.

"Ik hoop dat de brug snel wordt hersteld zodat we terug naar school kunnen gaan."
 

Plan International biedt hulp

 

Plan International biedt hulp

In totaal hebben 26.950 huishoudens of 130.444 personen, die getroffen werden door de overstromingen, hulp ontvangen van Plan International. Dit gebeurde in de vorm van voedselbedeling en het uitdelen van hygiënekits. We zijn opgelucht om te mogen meedelen dat alle Plan International werknemers, Plan Kinderen en hun families veilig zijn. We volgen de situatie nauw op en hopen nog meer mensen te kunnen helpen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!