Heb je je al eens onveilig gevoeld op het openbaar vervoer? Je bent niet alleen! Wereldwijd krijgen meisjes te maken met seksuele intimidatie op het openbaar vervoer. In Hanoi voelt slechts 1 meisje op 10 zich veilig op het openbaar vervoer. 3 op 10 werd er ooit slachtoffer van een vorm van seksuele intimidatie. 

Safer Cities for Girls

Ook in België zijn de cijfers frappant. Zo heeft 91% van de Belgische meisjes al eens te maken gehad met seksuele intimidatie. Om ervoor te zorgen dat meisjes zich veilig voelen op straat en op het openbaar vervoer, hebben we het 'Safer Cities for Girls'-project opgestart in Vietnam en België. 650.000 meisjes en jongens, 8.000 transportmedewerkers en 1.000 personeelsleden van de Vietnamese overheid werden gesensibiliseerd over de veiligheid van meisjes in de publieke ruimtes.

Meisje deelt informatieve flyer uit aan passagier

 

Gezamenlijke aanpak tussen de jongeren en de transportsector

Groepen jonge meisjes brachten onveilige zones van de stad in kaart en vroegen de bevoegde lokale autoriteiten om actie te ondernemen. Ook buschauffeurs en leerkrachten van het middelbaar onderwijs werden betrokken via een training rond gendergerelateerd geweld. Samen met 30 meisjes en 20 jongens ontwikkelden we informatieve affiches en flyers voor pendelaars. Hierdoor kunnen pendelaars gevallen van seksuele intimidatie beter identificeren en op een gepaste manier reageren. 

Tien jaar geleden, aan het begin van mijn carrière, was de opleiding tot buschauffeur strikt technisch. We wisten totaal niet hoe te reageren bij seksuele intimidatie op onze bus. Nu ik de vorming heb gevolgd, ben ik veel beter voorbereid. Seksisme is een wijd verspreid maatschappelijk probleem in Vietnam, dat niet van de ene op de andere dag zal verdwijnen. De stripalbums die de jongeren hebben gemaakt en uitgedeeld zijn een zeer effectief middel om mensen te sensibiliseren.

Bu chi long, buschauffeur in Hanoi

Stap voor stap begeleidden mijn collega’s en ik de jongeren om hun waarden te ontdekken, en om positief te leren communiceren. We helpen jongeren ook om de risico’s te begrijpen en op te merken, veilige ruimtes op te zoeken en onveilige situaties te vermijden, maar vooral om te begrijpen dat mannen en vrouwen, meisjes en jongens gelijk zijn. En dat gendergelijkheid iedereen ten goede zal komen, niet alleen meisjes. We inspireren jongeren om deze boodschap mee te verspreiden onder medestudenten en in hun gemeenschap.

Thuy, leerkracht op de Viet Hung Secundaire school en ‘Champion of Change’-facilitator, Vietnam.

 

Wat hebben we gerealiseerd?

  • 12.000 meisjes, 13.600 jongens, 6.000 leerkrachten en 1.800 buschauffeurs hebben via onze trainingen en communicatiematerialen bijgeleerd over seksuele intimidatie en de veiligheid van meisjes in publieke ruimtes. Zij verspreidden hun kennis verder in hun netwerk en gemeenschap en bereikten zo in totaal 325.000 meisjes, 325.000 jongens, 8.000 transportmedewerkers en 1.000 personeelsleden van de Vietnamese overheid.
     
  • 2 groepen 'Champions of Change' werden opgericht in een lokale universiteit. Deze 2 groepen bestonden uit 30 meisjes en 20 jongens. Jongeren zijn belangrijke actoren voor verandering binnen hun gemeenschap. Daarom vindt Plan International het belangrijk om jongeren te betrekken en hen te motiveren om hun stem te laten horen. De ‘Champions of Change’-jongeren werkten voornamelijk rond beleidsbeïnvloeding. Ze praatten met politieke organisaties en produceerden foto- en videomateriaal om hun boodschap kracht bij te zetten, onder meer via sociale media. Door Covid-19 hebben heel wat evenementen online plaatsgevonden, zoals de ‘Closing Ceremony’ die werd uitgezonden via Facebook Live. Dit werkte enorm goed om mensen online te bereiken, en zullen we dus in de toekomst blijven gebruiken. 
     
  • De 'Champions of Change'-jongeren ontwikkelden samen met de transportbedrijven informatieve affiches die op de bus werden uitgedeeld en aan de haltes.

 

"Samen met andere jongeren maken we de wereld een beetje mooier" 

Bekijk hier de video van Trang, een 14-jarig meisje uit Hanoi en één van de ‘Champions of Change-jongeren. Zij pakt mee het probleem van seksuele intimidatie in de publieke ruimtes aan. 

 

 

Dit project kwam tot stand in samenwerking met de lokale partner Light en dankzij de financiële steun van onze trouwe donateurs.

 

Stop seksuele intimidatie: ook in België

Seksuele intimidatie is een wereldwijd probleem. Ook in België krijgen veel meisjes te maken met seksuele intimidatie, en dat op dagelijkse basis. Daarom hebben we ook het ‘Safer Cities for Girls’-project in België gelanceerd. 

Meer weten over het ‘Safer Cities for Girls’-project in België
Klik hier.

 

Foto's van het 'Safer Cities for Girls'-project in Vietnam

  • Jongeren bedenken een plan tegen seksuele intimidatie
    Jongeren bedenken een plan tegen seksuele intimidatie
  • Een bus in Hanoi met Safer Cities promo
    Een bus in Hanoi met Safer Cities promo
  • Jongeren ontvangen educatief materiaal rond seksuele intimidatie
    Jongeren ontvangen educatief materiaal rond seksuele intimidatie
  • Jongeren op school die deelnemen aan Safer Cities project
    Jongeren op school die deelnemen aan Safer Cities project
  • Meisje deelt informatieve flyer uit aan passagiers
    Meisje deelt informatieve flyer uit aan passagiers
  • Jongeren bedenken een plan tegen seksuele intimidatie
    Jongeren bedenken een plan tegen seksuele intimidatie

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!