Niet meer afhankelijk zijn van de regen voor een geslaagde oogst: tot voor kort was het voor de Nigerese Arabi Harou een onbereikbare droom. Maar dankzij de nieuwe elektrische waterpomp in haar dorp en een kleine zonne-energiecentrale kunnen ondernemende vrouwen er eindelijk hun lot in eigen handen nemen.

De kleine zonne-energiecentrale staat in een dorpje in Zuidwest-Niger. De krachtcentrale levert elektriciteit aan 107 huizen, een school, een gezondheidscentrum, twee moskeeën en een aantal winkels die nu ook voeding kunnen koelen. Er is in het dorp ook een elektrische waterpomp geïnstalleerd die zorgt dat er permanent water beschikbaar is om te drinken, te wassen en de gewassen te bevloeien.

Dankzij de nieuwe waterpomp hebben we zelfs een mooie oogst als het maar heel weinig regent. We kweken wortelen, tomaten en bonen en hebben genoeg om nog groenten in het dorp te verkopen en zo zelf geld te verdienen.

Arabi Harou – hoofd van een groep vrouwen die een tuiniercollectief oprichtten in het dorp
Arabi Harou startte met een groep vrouwen een gemeenschappelijk moestuintje op. Foto: Plan International

VROUWEN SPELEN SLEUTELROL IN WELVAART

Het belang van vrouwen voor de economische groei in West-Afrika is onschatbaar groot. Om hen daarin te ondersteunen zijn duurzame energie en gendergelijkheid sleutelfactoren. Met dit initiatief krijgen vrouwen toegang tot hulpbronnen, waarmee ze kleine ondernemingen kunnen starten.

Vrouwen zijn overal ter wereld extreem belangrijk voor de collectieve welvaart. Met dit nieuwe project in Niger krijgen ze de middelen die ze nodig hebben. Bovendien volgen ze ook een technische opleiding. Zo worden ze economisch onafhankelijk en zorgen ze voor veranderingen die hen en hun gemeenschap ten goede komen.

Concha López, Plan International 

LICHT IN HET DONKER

Samen met Arabi zagen nog heel wat andere vrouwen dankzij de krachtcentrale hun financiële onafhankelijkheid en welvaart toenemen. De stroomtoevoer zorgt er rechtstreeks voor dat vrouwen, meisjes en hun gemeenschappen makkelijker toegang hebben tot basisvoorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg en het maakt nieuwe economische activiteiten mogelijk.

Kinderen hebben hier voor het eerst elektrisch licht gezien. Op school, thuis, in het gezondheidscentrum en op de markt: het gemeenschapsleven hoeft niet meer te stoppen als de nacht valt. En ook drinkwater is nu permanent beschikbaar.

Johnson Bien Aimé, Nationaal Directeur van Plan International Niger
De school heeft nu elektriciteit. Meisjes en jongens kijken samen televisie. De gezondheidszorg verbeterde toen dit ziekenhuis werd uitgerust met elektriciteit. Altijd bereikbaar en geen platte batterij meer! De zonnepanelen in het dorp. Meisjes zwaaien naar de camera in Niger.

De school heeft nu elektriciteit.
De school heeft nu elektriciteit.

Meisjes en jongens kijken samen televisie.
Meisjes en jongens kijken samen televisie.

De gezondheidszorg verbeterde toen dit ziekenhuis werd uitgerust met elektriciteit.
De gezondheidszorg verbeterde toen dit ziekenhuis werd uitgerust met elektriciteit.

Altijd bereikbaar en geen platte batterij meer!
Altijd bereikbaar en geen platte batterij meer!

De zonnepanelen in het dorp.
De zonnepanelen in het dorp.

Meisjes zwaaien naar de camera in Niger.
Meisjes zwaaien naar de camera in Niger.

STARTSCHOT VOOR EEN GROTER PROJECT

Deze eerste kleine zonne-energiecentrale in Niger vormt het startschot voor een nieuw project van Plan International dat financiering en opleiding voorziet voor meer dan 6.000 vrouwen in Mali, Niger en Senegal. Zo kunnen ze ondernemingen starten waarmee ze voordeel halen uit de groeiende sector van duurzame energie in West-Afrika.

Zodra dit project in Niger succesvol is afgerond, lanceren we een nog ambitieuzer project dat zich uitstrekt over Niger, Mali en Senegal. Het zal de levens van duizenden vrouwen en jonge mensen veranderen.

Concha López

PLAN INTERNATIONAL EN DUURZAME ENERGIE

Het DESFERS-project (Economic and Social Development of Women through Renewable Energy in the Sahel) wordt gerealiseerd door Plan International Spanje en zeven partners, waaronder ministeries en nationale agentschappen voor hernieuwbare energie.

Het programma wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Europese Unie met een beurs van 7,6 miljoen euro en zal vijf jaar lang lopen.

De installatie van Nigers eerste mini-elektriciteitsnet op zonne-energie werd mede gefinancierd door ECREEE, een centrum dat zich inzet voor de ontwikkeling van duurzame energie in West-Afrika.

Kom in actie! Ja, maar?

Je kan ons werk op verschillende manieren en momenten steunen, zoals jij het wil en zoals het voor jou past. Ontdek hier hoe jij de wereld een stukje mooier en rechtvaardiger voor meisjes maakt.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!