2017 is onherroepelijk voorbij maar wij blikken samen met jou graag terug op een bewogen maar hoopvol jaar voor meisjesrechten wereldwijd.

1 minuut Girl Power

Er was wel wat reden om te vieren in 2017. Misschien heb je al van enkele triomfen gehoord? Zo niet, geen zorgen. Wij vatten de hoogtepunten voor jou samen in deze video:

 

Vier landen in Centraal-Amerika verbieden kindhuwelijken

Tijdens de zomermaanden van 2017 zeiden vier Centraal-Amerikaanse landen 'STOP' tegen kindhuwelijken. Dankzij het werk van Plan International en lokale partners werden achterpoortjes gesloten en heerst er nu een totaalverbod op kindhuwelijken in Honduras, El Salvador, Guatemala en de Dominicaanse Republiek.

We hebben jaren campagne gevoerd om deze wet erdoor te krijgen. Maar het werk gaat voort. Het vergt tijd om de gewoontes en overtuigingen in de maatschappij te veranderen. We zullen onze inspanningen moeten verdubbelen om de gemeenschappen te informeren over de rampzalige gevolgen van kindhuwelijken voor meisjes.

Carmen Elena Aleman, directeur van Plan International in El Salvador

Jonge activisten keren het tij in Malawi

Dankzij de inzet van jonge activisten zoals Memory Banda werden kindhuwelijken ook bij wet verboden in Malawi. Er was een ongeziene grondwetswijziging voor nodig maar Memory en haar vrienden zetten door en verzamelden niet minder dan 42.000 handtekeningen.

Ik hoop dat dit het einde van de praktijk van kindhuwelijken zal betekenen.

Memory Banda, jongerenactiviste Plan International Malawi

De wetswijziging is het resultaat van jarenlang campagnevoeren en een belangrijke stap in de strijd tegen kindhuwelijken in Malawi, waar 46% van de meisjes jonger dan 18 en 9% van de meisjes jonger dan 15 zijn getrouwd. 

Oegandese tieners voeren succesvolle campagne voor betrouwbare seksuele gezondheidsdiensten 

In maart vroegen Sophie en andere jonge activisten van Plan International Oeganda om jouw steun en handtekening. De jongeren vroegen aandacht om betrouwbare seksuele gezondheidsdiensten en seksuele opvoeding. Tieners in Oeganda hebben geen toegang tot informatie en diensten zodat ze zichzelf kunnen beschermen tegen een ongewenste zwangerschap en zelf keuzes kunnen maken over hun eigen lichaam en toekomst. En met resultaat! Sophie kon een geslaagde petitie presenteren en zette tienerzwangerschappen hoog op de politieke agenda.

Het was hartverwarmend om te merken dat zoveel mensen wereldwijd mee ijveren voor onze campagne. Jullie vinden allemaal dat Oegandese jongeren zelf moeten kunnen bepalen of, met wie en wanneer ze kinderen willen. De bevoegde politici toonden met deze symbolische actie het engagement om de budgetten voor seksuele gezondheidszorg te verhogen.

Sophie, activiste bij Plan International Oeganda

Wereldmeisjesdag in het teken van #Girlstakeover

Op 11 oktober, Wereldmeisjesdag, namen honderden meisjes in meer dan 60 landen de plaats in van invloedrijke personen in sectoren waar je maar weinig vrouwen tegenkomt. Met de wereldwijde Girls Take Over vestigen we de aandacht op het enorme werk dat nog voor ons ligt richting gelijkheid tussen meisjes en jongens, tussen mannen en vrouwen.

We nemen de plek in van invloedrijke professionals in verschillende sectoren. Daarmee willen we tonen dat meisjes nog lang niet dezelfde status en kansen hebben als jongens, terwijl ze evenveel in hun mars hebben.

Tiffany Van Eeckhoudt (19) was voor één dag Secretaris-Generaal van de KBVB

Best een goed jaar voor meisjesrechten

Wereldwijd stonden meisjes vastberaden op om te strijden tegen discriminatie die hun doen en laten beperkt. Allemaal redenen om te juichen én extra gemotiveerd te blijven doorgaan in 2018. Want meisjes staan dagelijks nog voor uitdagingen en van gelijkheid tussen jongens en meisjes is nog lang geen sprake. Ook niet in België, volgens de jongeren die deelnamen aan onze peiling

Van Kortrijk tot Kampala, één van de gevaarlijkste plekken voor een meisje is de straat. Plan International werkt samen met lokale partners, overheden en jeugdclubs om steden veiliger te maken voor jongeren, in het bijzonder meisjes. Lees het verhaal van Faridah uit Oeganda.

Daarom gaan wij door en blijven we streven, samen met jongeren, onze partners, schenkers, Plan Ouders naar gelijke kansen voor meisjes en respect voor kinderen. En wie weet, dit jaar ook met jou

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!