Mensen steunen goede doelen om verschillende redenen. Goed doen voor anderen, het gevoel hebben dat je iets kan betekenen voor deze wereld, ... Welke motivatie jij ook hebt, door een goed doel te steunen wordt de wereld telkens dat tikkeltje mooier. De vraag is alleen: welk goed doel kies jij?

Dierenrechten, milieubelangen, ontwikkelingshulp, … Er zijn zoveel soorten goede doelen en het is fantastisch wat zij allemaal doen! Maar heb je al er al eens over nagedacht om een goed doel te steunen dat zich inzet voor de rechten van kinderen? Het zijn namelijk de allerkleinsten op deze planeet die een wereld van verschil kunnen maken in onze maatschappij. Want kinderen zijn tenslotte de toekomst.

Gelijke rechten … of toch niet?

In heel wat landen krijgen kinderen niet de kans om veilig op te groeien, hun stem te laten horen of te dromen over hun toekomst. In landen die geteisterd worden door armoede, bij humanitaire rampen of in andere ongunstige situaties worden de rechten van kinderen helaas niet altijd gerespecteerd. In landen als Oeganda of de Centraal-Afrikaanse Republiek bijvoorbeeld zijn kinderen op de vlucht waardoor ze lijden aan ondervoeding, ze niet naar school kunnen en ze een tekort hebben aan medische hulp. Of in landen als Benin, Niger en Laos kunnen kleuters, kinderen en vooral meisjes vaak niet of niet veilig naar school.

Schooluitval, hongersnood, kinderarbeid, geweld, discriminatie, kindhuwelijken of tienerzwangerschappen zijn ook nog maar enkele van de vele uitdagingen waar kinderen in ontwikkelingslanden mee te maken krijgen. Vooral meisjes hebben het vaak moeilijker dan jongens. Wereldwijd gaan meer dan 129 miljoen meisjes niet naar school. Ze kunnen niet naar school (blijven) gaan omdat ze moeten helpen in het huishouden, de weg ernaar toe niet veilig is of hun ouders te weinig geld hebben. Ook worden nog steeds 1 op 5 meisjes wereldwijd gedwongen om te trouwen voor ze 18 jaar zijn. Terwijl ze vastzitten in dit kindhuwelijk, worden sommigen ook nog gedwongen om kinderen te krijgen, waardoor ze geen baas meer zijn over hun eigen lichaam. En veel meisjes – van over de hele wereld – krijgen te maken met geweld en discriminatie. Alleen al in België was 91% van de meisjes al eens het slachtoffer van seksuele intimidatie.

Lachende groep meisjes wandelt naar huis van school

 

Rechten voor elk kind ter wereld

Nochtans horen alle kinderen, meisjes én jongens, dezelfde rechten en kansen te krijgen. Ze moeten de kans krijgen om naar school te gaan en later een goede job te vinden. Kinderen moeten zelf keuzes kunnen maken over hun eigen lichaam en leven en zich kunnen ontplooien vrij van angst en geweld. En ze moeten ook de kans krijgen om veranderingen teweeg te brengen in hun samenleving. Niet enkel in hun dagelijks leven, maar ook in noodsituaties en bij natuurrampen.

Zo hebben de vluchtelingenkinderen in Oeganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek bijvoorbeeld wél het recht op gezonde voeding, onderwijs en vooral een warm thuis. En ook de kinderen in Benin, Niger en Laos hebben recht op onderwijs en een veilige omgeving om in op te groeien en naar school te gaan. Eigenlijk hebben alle kinderen waar ook in de wereld recht op al deze rechten.

 

Plan International België en kinderrechten

En het is voor deze kinderrechten dat Plan International strijdt. Als Belgische ngo verdedigen wij de rechten van kinderen en in het bijzonder de gelijkheid voor meisjes. We zetten programma’s op in Afrika, Latijns-Amerika en Azië waar we de kwetsbaarste kinderen en gemeenschappen ondersteunen. Dit door te investeren in:

En dat is belangrijk. Want wist je dat:

  • Onderwijs de beste remedie is tegen armoede, kindhuwelijken, seksueel misbruik, geweld, en nog veel meer?
  • Meisjes die dezelfde kansen krijgen als jongens, meer kunnen investeren in hun gezin en dus gezondere kinderen zullen hebben?
Kinderen lezen een boek op school

 

Straffe verhalen

Die investeringen en verwezenlijkingen zijn belangrijk. Want pas als meisjes en jongens kunnen genieten van al deze kinderrechten en opgroeien in een gelijke wereld, kunnen ze zich ontwikkelen tot actieve wereldburgers. Zo kunnen ze elk op hun eigen manier meebouwen aan de maatschappij van morgen.

En of ze dat doen. Neem nu het verhaal van Winfred. Zij was ooit Plan Kind, ontsnapte nipt aan genitale verminking, maar kon toch verder studeren dankzij de steun van haar Plan Ouders en de projecten van Plan International. Ze weet als geen ander hoe belangrijk onderwijs voor kinderen is en verdedigt vandaag dus zelf de kinderrechten als medewerkster bij Plan International Kenia. Of het verhaal van Sothy. Hij is Plan Kind uit Cambodja, houdt van wiskunde en droomt ervan om later ingenieur te worden. Hij hoopt dan ook dat er snel een middelbare school in zijn dorp komt zodat alle meisjes en jongens kunnen verder studeren. Aan inspirerende verhalen ontbreekt het ons zeker niet, en dat overal ter wereld.

Ben jij klaar om de volgende Plan Ouder te worden?

Word Plan Ouder of steun ons op andere manieren en word zo ook een verdediger van kinderrechten!

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!