Deze simpele actie, die deel uitmaakt van je dagelijkse leven, is een gebaar van vrijheid voor vele meisjes over de hele wereld. We vertellen je waarom. 

Joggen, voetbal, tennis en basketbal zijn allemaal toegankelijke sporten voor ons, hoewel mannen nog steeds veel meer gewaardeerd worden dan vrouwelijke atleten. In sommige regio's worden meisjes door hun sociale rol verhinderd deze keuze te maken. Meisjes zijn het slachtoffer van genderstereotypen waarin voorrang wordt gegeven aan het huishouden of de zorg voor het gezin, met als gevolg dat hun ambities en keuzen minder belangrijk zijn. In deze context is sporten een vrijheidsdaad.   

Ondanks deze obstakels, kiezen sommige jonge meisjes voor sport als een vorm van zelfontplooiing en als een krachtig middel om genderstereotypen te bestrijden. Het wordt immers een manier om genderstereotypen en de traditionele rolverdeling van meisjes en vrouwen in vraag te stellen en om de basis te leggen voor een dialoog tussen meisjes en jongens die in andere omstandigheden soms niet mogelijk is.

Wat heeft jouw joggen te maken met de vrijheid van meisjes?

Sport heeft ook een positieve invloed op de ontwikkeling van zelfvertrouwen. Bijvoorbeeld, in Dakar hebben we het project "Een rode kaart voor seksisme" ontwikkeld om jonge meisjes te helpen de publieke ruimte over te nemen en hun leiderschapscapaciteiten te ontwikkelen.   

Aïssatou heeft een boodschap voor jouw: "mijn gender is niet een beperking maar een sterkte". Lange tijd werd Aïssatou uitgesloten van de voetbalvelden, omdat ze een meisje is. Haar droom om te sporten was stilaan aan het vervagen, maar toen hoorde ze over het project van Plan en schreef ze zich onmiddellijk in. Door deze sport is niet alleen haar droom gerealiseerd en haar zelfvertrouwen ontwikkeld, maar zijn er ook ambities buiten het veld ontstaan, want Aïssatou wilt magistraat worden!

Blog jogg

De volgende keer dat u uw sportschoenen aantrekt, denk er dan aan dat deze simpele oefening de vrijheid van vele meisjes over de hele wereld symboliseert. 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!