Hoe maak je iemand duidelijk dat je geen interesse hebt? Wat doe je als 'nee' in dovemansoren valt? En waar kan je hulp zoeken wanneer de situatie escaleert? In deze blog zetten we enkele suggesties voor slachtoffers van seksuele intimidatie op een rijtje. 

 

 

Grenzen kennen en respecteren

Een jongen die je maar blijft vragen om je nummer omdat je zogezegd hard to get speelt, een meisje dat vaak tegen je rug opbotst tijdens een concert terwijl je al verschillende keren van plaats wisselde, je vriend die een intieme foto van jou deelt met zijn vrienden, enzovoort. Allemaal situaties waarin een persoon je grenzen niet respecteert.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan vele vormen aannemen en escaleert snel: van ongewenste seksueel getinte opmerkingen, tot ongepaste aanrakingen, aanranding en verkrachting.  

Overdrijf ik niet?

Nee. Ongewenste intimiteiten of seksuele intimidatie lijken voor anderen misschien onschuldig, maar kunnen zeer bedreigend aanvoelen. Zeker als het herhaaldelijk gebeurt. Je kan je er ongemakkelijk, onzeker en onveilig door voelen. Misschien ga je daarom niet meer graag naar een festival of vermijd je bepaalde gebieden in de stad. Misschien kleed je je anders of durf je jezelf niet meer te zijn wanneer je uitgaat. Dat is niet normaal! Het is niet aan het slachtoffer zich aan te passen of zich schuldig te voelen. 

Is het mijn schuld? 

Nee. Slachtoffers denken of krijgen te horen dat het hun eigen schuld is. Dat is fout! Niemand heeft het recht om een ​​andere persoon lastig te vallen, aan te raken of te dwingen om seks te hebben. Ook niet als het om een vriend of vriendin gaat, ook niet als je voordien al seks hebt gehad met elkaar, ook niet als je een drankje hebt aangenomen, ook niet als je erg sexy gekleed bent. Je hoeft je nergens schuldig om te voelen. 

Ook jongens en mannen

Mannen hebben net zo goed last van seksuele intimidatie en ongewenst grensoverschrijdend gedrag, al gebeurt het minder vaak dan bij meisjes en vrouwen. Slechts weinig jongens klagen het probleem aan: ze worden niet geloofd en horen 'stoer' te zijn. Van hen wordt ook vaak verwacht dat ze altijd zin hebben in seks. Deal with it of opmerkingen zoals "van mij had ze haar handen nog ergens anders mogen steken" leggen een enorme druk op tienerjongens en jonge mannen. Terwijl het doodnormaal is om niet alle aandacht leuk te vinden en om wél voor jezelf op te komen

Voel je jezelf niet goed bij de aandacht die je krijgt? 

Laat jezelf niet onder druk zetten. Denk niet dat het zeggen van 'nee' raar is. Het is je eigen lichaam! Het is oké als je op het moment zelf niet weet hoe te reageren, dat je te verbaasd of bang bent. Onderaan vind je vier tips om hiermee om te gaan.

 1. Zorg dat je veilig bent. 

  Dit is de eerste en allerbelangrijkste regel. Voor jezelf opkomen is altijd goed, maar soms ontvlucht je een situatie beter als er risico is voor je fysieke veiligheid.
   

 2. Maak oogcontact met vrienden of mensen om je heen

  Veel intimidatie gebeurt op een verdoken manier. Je staat dicht op elkaar, er is veel lawaai of het is donker... Vaak let de dader erop let dat de omgeving niet merkt wat hij of zij doet. Ga op zoek naar een vriendelijk gezicht in de mensenmassa en probeer toch duidelijk te maken aan je vrienden of omstanders in de buurt dat deze persoon je op een ongepaste manier toespreekt of benadert
   

 3. Blijf niet alleen en vraag om hulp 

  Als je je niet veilig voelt of je ergert je zodanig aan iemand die je intimideert en niet van ophouden weet, spreek dan een voorbijganger aan. Dit kan het meisje zijn dat achter je in de rij staat of een security-agent. Kijk ze aan en vertel wat er aan de hand is. Of doe alsof je de persoon al kent: "Hé, ik ken jou! Wel al lang geleden precies. Waar was het weer dat we elkaar laatst hebben gezien?" en ga samen weg uit de buurt van de dader.
   

 4. Spreek de dader aan of houd hem of haar een spiegel voor. 

  Zeg dat je niet gediend bent van dit soort uitspraken, gebaren of geluiden. Of houd de dader een spiegel voor. Dit is onaanvaardbaar gedrag, waar hun eigen vrouw, zus, dochter of zoon trouwens ook slachtoffer van kan worden. Door luidop te zeggen dat dit gedrag verkeerd is, geef je jezelf meer daadkracht om te reageren of om omstanders aan te spreken. Let wel op dat je jezelf niet in gevaar brengt. 

Hulp nodig?

Seksuele intimidatie en geweld zijn serieuze zaken. Heb je vragen, hulp nodig of ben je bezorgd om iemand? Blijf er niet mee zitten. Veel informatie vind je op seksueelgeweld.be. Ben je minderjarig en chat je liever anoniem met een gespecialiseerde medewerker van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling? Dat kan nu op nupraatikerover.be.

Zit je met vragen over relaties, je lichaam of seks? Je vindt een heleboel informatie op de website www.allesoverseks.be van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa.

 

Met klachten kun je terecht bij de politie. In sommige gevallen kan ook het Instituut voor gelijke kansen van vrouwen en mannen je helpen.

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Gedurende de zomermaanden zochten we samen met jongeren naar oplossingen tegen seksuele intimidatie op zomerfestivals. Wist je trouwens dat Plan International België niet enkel in België werkt voor meisjesrechten? Onze teams werken in meer dan 70 landen erg hard om ervoor te zorgen dat meisjes en jongens wereldwijd dezelfde kansen krijgen. Blijf op de hoogte van onze acties wereldwijd.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!