In Bangladesh trouwt ruim 66 procent van de meisjes voor hun 18de verjaardag. De gemiddelde leeftijd voor een kindhuwelijk is er 15 jaar. Veel te jong, met andere woorden. ‘The Wedding Busters’ is een lokaal initiatief dat minderjarige meisjes begeleidt en ondersteunt, om te verhinderen dat ze vroegtijdig uitgehuwelijkt en van de schoolbanken geplukt worden.

De medewerkers van het initiatief doen onder meer huis-aan-huis-bezoeken, of geven info-workshops op school. Monufa is één van de meisjes die erin slaagde te ontsnappen aan haar aanstaande bruiloft, dankzij de steun van ‘The Wedding Busters’ en Plan International.

Nu ik niet hoef te trouwen, kan ik naar school blijven gaan en binnenkort voor verpleegster studeren,” vertelt een enthousiaste Monufa. Haar vader liet zich het huwelijk uit het hoofd praten door 'The Wedding Busters': “Ik wist eigenlijk niet dat trouwen onder de 18 jaar illegaal is… en dat een goede opleiding zo belangrijk is voor mijn dochter."

Mondige meisjes

Onderzoek wijst uit dat huwelijksleeftijd en scholingsgraad onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Meisjes die wegblijven van school, lopen drie keer meer kans om te huwen voor hun 18e. Met alle gevolgen vandien: zwangerschappen zijn doodsoorzaak nummer 1 bij meisjes tussen 15 en 19 jaar.

Meisjes die gedurende 9 jaar kwaliteitsvol onderwijs volgen, zijn mondiger en zelfstandiger, en slagen er vaker in om te ontsnappen aan een kinduwelijk of een tienerzwangerschap. Om het probleem van kindhuwelijken en tienerzwangerschappen aan te pakken, is het essentieel dat meisjes zo lang mogelijk school kunnen blijven lopen.

Kindhuwelijken zijn vaak diep geworteld in de lokale cultuur en tradities, zoals in Bangladesh. Jammer genoeg hebben ouders het vaak moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen, en moeten kinderen op jonge leeftijd de schoolbanken verlaten om te helpen in het huishouden.

Nieuw Plan International-rapport zegt nee tegen kindhuwelijken

In ontwikkelingslanden trouwen dagelijks zo’n 39.000 minderjarige meisjes. Daarvan trouwt 1 op 3 voor haar 18e verjaardag en 1 op 9 voor haar 15de verjaardag.  Als de trend aanhoudt, zijn elk jaar meer dan 14 miljoen meisjes per jaar veroordeeld om te trouwen voor ze hun 18e verjaardag.

Plan International vindt dat alle meisjes het recht hebben om resoluut ‘neen’ te zeggen tegen een huwelijk. Dat staat in een rapport dat op 31 mei wordt voorgesteld aan de Mensenrechtenraad in Genève. Doelstelling is om op grote schaal kindhuwelijken aan te pakken en meer meisjes naar school te sturen. Ook België speelt een rol in het verhaal: ons land zal de problematiek op de agenda van de Europese Unie plaatsen, met het oog op de ratificering van een verbod op kindhuwelijken, door de Algemene Vergadering van de VN in 2015.

Bij het grote publiek en de Belgische beleidsmakers neemt Plan International België het op voor meisjes en hun recht op onderwijs. Het kindhuwelijk is namelijk een ernstige schending van de rechten van het kind, zoals onder meer beschreven in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (1989).

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!