Met een opvallende video engageert ambassadeur Koen Wauters zich mét zijn gezin om de harde realiteit van kindhuwelijken tastbaar te maken voor het grote publiek. Plan International België wil zoveel mogelijk mensen bewustmaken van de impact van kindhuwelijken. Ook willen we de Belgische overheid wakker schudden én houden om concreet actie te ondernemen.

Voor ons was dit huwelijk maar toneel. Zita was in de goede handen van regisseur Stijn Coninx, maar voor miljoenen meisjes is dit de harde realiteit.

Koen Wauters, Plan Ouder en ambassadeur van Plan International België

Per minuut trouwen 27 minderjarige meisjes. Meisjes die hun kansen op zelfontwikkeling en onderwijs beknot zien, zwanger worden terwijl hun lichaam daar nog niet klaar voor is en vaak met partnergeweld te maken krijgen. Zo blijven ze vastzitten in een spiraal van armoede.

Op het moment dat ik Zita naast die oudere man zag staan, ging een koude rilling door me heen. Ik besef dat het voor veel ouders in ontwikkelingslanden niet eens een keuze is om hun dochter uit te huwelijken. Maar zelf kan ik het me niet inbeelden, zei mama Valerie De Booser na de opnames van de spot. 

Koen en Valerie zetten zich al jaren in voor kinderrechten. Maak kennis met onze ambassadeur en lees hoe dit powerkoppel al meer dan 25 jaar de wereld mooier maakt voor een heleboel meisjes en jongens.

Tijd om voornemens waar te maken

De Belgische overheid nam zich voor om de komende jaren een halt toe te roepen aan mensenrechtenschendingen als kindhuwelijken. Plan International België roept de Belgische Ontwikkelingssamenwerking op om dat voornemen waar te maken, door haar expertise rond kindhuwelijken verder uit te bouwen. Daarnaast moet België haar partnerlanden steunen om nationale actieplannen tegen kindhuwelijken te ontwikkelen. 

Plan International België ijvert voor betere wetgeving en staat ze overheden bij om kindhuwelijken aan te pakken. Dit lukte ondertussen al in Malawi, Guatemala, Honduras en El Salvador! In de lokale gemeenschappen maken we kinderen en hun ouders bewust over de risico’s van kindhuwelijken. Getrouwde en gescheiden meisjes krijgen nieuwe kansen. We focussen ook heel sterk op onderwijs, want een geschoold meisje heeft tot drie keer meer kans om pas na haar achttiende te trouwen. 

Een Plan Ouderschap tegen kindhuwelijken?

Als Plan Ouder steun je op maandelijkse basis de projecten van Plan International in de regio van jouw Plan Kind. Zo krijgen meisjes en jongens - en niet enkel jouw Plan Kind - uit de armste regio's de kans om naar school te gaan. Want onderwijs is de beste remedie tegen armoede. Lees meer over hoe jouw bijdrage concreet een verschil maakt voor de toekomst van een meisje.

Meer weten?

Op onze blog lees je alles over wat Plan International doet tegen kindhuwelijken en hoe jij ons daarbij kan helpen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!